Annons

Tre byggen berörs i länet

Byggnads gick i går ut med varsel om stridsåtgärder mot 40 företag i byggindustrin. I Kronobergs län berörs tre byggen, bland annat Ikea-bygget i Älmhult och Myresjöhus- arena i Växjö.
Växjö • Publicerad 25 februari 2012
Foto: 

Från den 7 mars varslar fackförbundet Byggnads om strejk mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier. Varslen berör ungefär 3 000 av Byggnads medlemmar och första varslet omfattar cirka 120 arbetsplatser och 40 företag. I Kronobergs län är det Peab och NCC som berörs – bostadsrättsföreningen Hovsberg i Växjö och Ikea-varuhuset i Älmhult, samt Myresjöhus-arena i Växjö.

Byggnads gick under fredagen ut med att de tar till strejk eftersom de inte är nöjda med arbetsgivarnas inställning i bland annat lönefrågan, då de inte fått något gehör på tidigare löne- och ersättningskrav.

Annons

– Vi har lämnat krav innan jul på rejäla förhandlingar, men eftersom de inte är intresserade av någon diskussion känner vi oss tvungna att ta till konfliktåtgärder, säger Lars Hildingsson som är ordförande för Byggnads i Småland.

Janne Flink som är avdelningschef på NCC avdelning Kronoberg, ser mycket allvarligt på strejken. Bygget med Östers arena i Växjö riskerar i och med varslen att inte bli klart i tid.

– Det är allvarligt. Det är ju ett tidspressat projekt och vi har planerat för att det ska kunna stå klart den 23 augusti. Nu vet man inte hur det blir, det går ju heller inte att börja jobba snabbare, säger Janne Flink, avdelningschef på NCC.

Han menar att det är svårt att förbereda sig och veta vad man ska göra när ett sådant här besked kommer.

– Det är inte mycket man kan göra i nuläget. Det är något man får hantera när man ser hur länge konflikten håller i sig. Jag hoppas att det löser sig och att Byggnads tar sitt förnuft till fånga.

Även på Peab har man tagit del av informationen från Byggnads under dagen. Informationschef Niclas Brantingson menar att det är för tidigt att säga hur de kommer att påverkas.

– Det är klart att vi förbereder oss på det värsta scenariot, men det första steget nu är att kartlägga alla projekt som berörs och kolla vilket produktionsskede de är i. Vi kan ännu inte göra en bedömning hur det kommer att slå på de aktuella byggena, säger Niclas Brantingson.

Byggena det gäller för Peab i Kronoberg är bostadsrättsföreningen Hovsberg i Växjö och Ikea-varuhuset i Älmhult.

Byggnads stridsåtgärder träder i kraft i två steg. Första varslet börjar den 7 mars och den andra en vecka senare, den 14 mars.

– Vår förhoppning är förstås att det här varslet ska göra att det blir lite mer tryck i förhandlingarna, så att man kan hitta en lösning innan strejken går igång, avslutar Lars Hildingsson på Byggnads i Småland.

Michelle Hallberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons