Annons

Björn Söder (SD) förutsätter att Växjöordföranden utreds av partiet

Sverigedemokraterna i Kronobergs län ser mycket allvarligt på uppgifterna om Nils Sjöqvist Axelssons tidigare samröre med högerextrema kretsar.
Även riksdagens 2:e vice talman Björn Söder reagerar på hans förflutna.
Växjö • Publicerad 9 april 2018 • Uppdaterad 10 april 2018

Enligt Tobias Lindgren, ordförande för Sverigedemokraterna i Kronobergs län kände partiet inte till Nils Sjöqvist Axelssons förflutna. I ett mail till Smålandsposten berättar han att partiet nu ska titta närmare på ärendet.

”Dessa uppgifter har inte varit kända för oss tidigare. Vi tycker det är bra att det kommit till ytan och vi kommer titta närmare på det underlag som tagits fram. Självklart tar vi detta på mycket stort allvar”, skriver han.

Björn Söder (SD), 2:e vice talman i riksdagen.
Björn Söder (SD), 2:e vice talman i riksdagen.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Annons

Under måndagen besökte riksdagens 2:e vice talman Björn Söder (SD) Kronoberg för en rundresa med länets riksdagsledamöter. Innan han anlände till Växjö hade han tagit del av Smålandspostens artikel om Sverigedemokraternas ordförande i Växjö, Nils Sjöqvist Axelsson.

– Det är svårt för mig att kommentera eftersom jag inte har varit insatt. Men vi har ett kandidatutskott som hanterar dessa frågor, säger han när Smålandsposten får en pratstund med honom.

Enligt Björn Söder är det tveksamt om Nils Sjöqvist Axelsson borde ha fått toppa partiets valsedel i Växjö.

– Jag är inte insatt i vad denna organisationen (läs The Northern Brothers, red.anm.) sysslar med, men utifrån partiets principer är jag tveksam till att han ens borde ha blivit en kandidat om man hade haft vetskap om detta tidigare, säger han och fortsätter:

– Nu återstår och se vilka åtgärder som partiet vidtar.

Björn Söder sitter i partiets partistyrelse och frågan om Nils Sjöqvist Axelssons förflutna kan bil en fråga för dem.

– Jag ska inte föregå något innan jag har satt mig in mer på djupet, men vi har ett medlemsutskott som hanterar just medlemsärenden och sådant. Det är i så fall medlemsutskottet som får utreda detta och vad det egentligen handlar om. Sen är det de som lägger fram förslag till partistyrelsen.

Borde medlemsutskottet ta en titt på detta?

– Jag förutsätter att man kommer att göra det eftersom det har fått publicitet nu och det har kommit till partiets kännedom. Då förutsätter jag att man själv tar initiativ till att starta en utredning.

– Nu återstår att se vilka åtgärder som partiet vidtar, säger Björn Söder.
– Nu återstår att se vilka åtgärder som partiet vidtar, säger Björn Söder.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons