Annons

Två barn fördes bort

Mamman förde bort sina två barn som omhändertagits av socialtjänsten och vistades i Alvesta. I över åtta månader var mamman försvunnen med barnen och en stor del av tiden fanns de i Egypten.
Nu åtalas den 45-åriga kvinnan för grov egenmäktighet med barn.
Växjö • Publicerad 19 februari 2014

– Barnen var ute och lekte när de sprang till en bil och försvann, säger kammaråklagare Emma Berge om händelsen som inträffade i Alvesta i maj förra året.

Strax efteråt betalades en flygbiljett från kvinnans konto för henne själv och tre av hennes barn. De flög i juni från Kastrup i Danmark till Egypten och kom inte tillbaka till Sverige förrän i december då åklagaren kopplades in på fallet.

Annons

– Kvinnan anhölls i sin frånvaro den 7 januari i år och greps den 15. Barnen var med kvinnan vid gripandet, konstaterar Emma Berge.

Polisen hittade de inblandade i Trollhättan och kvinnan har sedan dess suttit häktad. Hon har under hela utredningen förnekat brott och påstått att det var hennes tidigare make som förde bort barnen.

Vid husrannsakningar har både kvinnans och barnens pass hittats. Passtämplar visar att de flög från Köpenhamn.

Under rättegången ska flera vittnesförhör hållas, bland annat med en av de anställda på boendet i Alvesta om hur det gick till när barnen sprang i?väg till en väntande bil. När barnen fördes bort var ytterligare någon hittills okänd person med kvinnan.

Kvinnans tidigare make ska vittna om kontakterna han haft med kvinnan under vistelsen i Egypten. Även andra närstående till kvinnan ska berätta vad de vet.

Polisen har inte förhört något av barnen, som är i åttaårsåldern, under förundersökningen.

– Detta är ett speciellt brott där kvinnan har tagit vården från socialtjänsten och kvinnan har som enda vårdnadshavare motsatt sig att vi förhör barnen. Vi har då gjort bedömningen att barnen inte ska höras, säger Emma Berge.

Hon tillägger att det är ett ovanligt ärende och att det är viktigt att social­tjänsten får genomföra sitt arbete för barnens bästa.

– Vårdnadshavaren kan inte ta saken i egna händer, barnen är ju placerade på grund av brister hos vårdnadshavaren och då är det ju extra allvarligt.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons