Annons

Två döda efter matförgiftning

Två personer har avlidit efter en misstänkt matförgiftning på äldreboenden i Ljungby.Prover visar att patienter drabbats av calicivirus – något som orsakar vinterkräksjuka. Men provsvaren från de hallon som misstänks ligga bakom utbrottet dröjer.
Ljungby (TT) • Publicerad 4 maj 2015

Smittskyddsenheten i länet har tagit flera patientprover som bekräftar misstankarna om att insjuknade personer drabbats av vinterkräksjuka.

– Det är calicivius. Sex-sju prover slog väldigt snabbt och därmed är utbrottet klart, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen till TT.

Annons

Ett 60-tal personer på flera äldreboenden i kommunen har drabbats av magsjuka. Mellan tio och femton anställda har också drabbats.

– Det är inte bekräftat att de har dött av den här magsjukan eller matförgiftningen. Två boende fördes till sjukhus i går och avled, men vi kan ännu inte säga att det har med matförgiftning att göra, säger Carina Karlund, informationschef i Ljungby kommun, till TT.

Hon betonar att provsvaren från de hallon som misstänks för att ligga bakom utbrottet inte är klara.

– Livsmedelsproverna skickas iväg i dag och svar kommer först senare i veckan. Det kanske är troligt att det är hallonen, men vi kan ännu inte slå fast det, säger Karlund.

Just hallonen misstänks eftersom efterätten inte levererades till äldre boende i sina egna hem – bland dessa finns inga utbrott. 

– Det är inte hallonens fel, utan det är hanteringen. Det är en liten smittdos som behövs, de plockas med händer och antagligen sorterar man och rensar också innan de förpackas. Det är alltså en kontaminering från en människa, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen till TT.

Hallonen ska inte finnas ute i handeln.

"Dålig hälsa"

Karlund betonar att många på boendet har dålig hälsa från början.

– Det är mycket olyckligt när de blir dåliga i magen eftersom det tar extra hårt på dem.

Annons

– Kräkningar och diarréer på äldre som är multisjuka kan påverka deras hälsa väldigt mycket, säger Rosa Morales, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Ljungby kommun.

Brunnsgårdens kök fortsätter att leverera mat, men de ingredienser som använts de senaste dygnen utesluts i matlagningen.

De boende började insjukna i lördags eftermiddag. Sedan blev det allt fler under kvällen och natten, berättar Rosa Morales.

– Vi behandlade det från början som om det var vinterkräksjuka, men vi vet fortfarande inte säkert om det är det, säger hon till TT.

Extrapersonal kallades in för att ta hand om de sjuka, bland annat eftersom de skulle kunna få dropp utan att behöva föras till sjukhus.

Även de som inte varit sjuka har uppmanats att hålla sig inne på sina rum för att inte bli smittade. Utöver de två avlidna har ytterligare en person förts till sjukhus. Övriga har börjat återhämta sig.

– Några har fortfarande diarré och kräkningar, men annars har det börjat lugna ner sig. (TT)

Frysta importhallon ska kokas

Livsmedelsverket rekommenderar sedan ett par år kokning av importerade hallon innan de äts.

Detta eftersom importerade frysta hallon ofta är förorenade med calicivirus (noro- och sapovirus), som orsakar vinterkräksjuka.

Särskilt viktigt är detta när hallonen ska ätas av äldre och personer med nedsatt immunförsvar, eftersom de kan bli allvarligt sjuka av norovirusinfektion.

På sin hemsida understryker Livsmedelsverket att kokningsrådet även gäller storkök som använder frysta importerade hallon i livsmedel som inte ska värmebehandlas.

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons