Annons

Två kvinnor överklagar Eskil Erlandssons friande dom

Svea hovrätt kommer att pröva den friande domen mot förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C). Det står klart sedan två av kvinnorna som anser sig ha blivit sexuellt ofredade nu har överklagat Stockholms tingsrätts friande dom.
Växjö/Stockholm • Publicerad 3 januari 2020
Den friande domen mot tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) kommer att prövas av Svea hovrätt sedan två av målsägandena valt att överklaga.
Den friande domen mot tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) kommer att prövas av Svea hovrätt sedan två av målsägandena valt att överklaga.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

”NN och YY anser att handlingarna som Eskil Erlandsson utfört mot dem har en sådan tydlig sexuell inriktning att det är att anse som sexuella ofredanden. Det har varit fråga om smekningar och pillande på deras lår, under bordet, i en arbetssituation i sammanhang de träffat på Eskil Erlandsson som arbetskollega”, skriver advokaten Sabina Böö vid Block advokater i Stockholm i överklagandet.

Det är de båda moderata kvinnorna som valt att överklaga domen medan en centerpartistisk kvinna liksom åklagaren inte överklagat när tiden nu har gått ut. Det finns dock möjlighet att anslutningsöverklaga, men chefsåklagare Lena Kastlund har tidigare meddelat att hon inte kommer att överklaga den friande domen.

Annons

I överklagandet framhåller advokat Sabina Böö att handlingen mot kvinnorna var kortvarig och att det ”endast beror på att de båda målsägandena har avbrutit handlingen genom att ta bort Eskil Erlandssons hand respektive att flytta benet samt gå från bordet”.

Advokat Sabina Böö anser att det finns särskilda skäl att förordna målsägandebiträde även i hovrätten. ”En smekning av låret på sätt som skett i detta mål har inte prövats tidigare”, hävdar advokaten.

Det var den 11 december som en enhällig Stockholms tingsrätt friade Eskil Erlandsson från tre fall av sexuellt ofredande mot olika kvinnor.

Händelsen mot den centerpartistiska kvinnan som inte överklagat påstods ha inträffat hösten 2017 under Centerns partistämma i Malmö.

Händelserna som kommer att prövas av hovrätten påstås ha inträffat mot de båda moderata politikerna i december 2016 respektive slutet av 2018.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons