Annons

Två läkare varnas – missade hjärnblödning

Två läkare inom Landstinget Kronoberg varnas sedan en drygt 60-årig kvinna avlidit i hjärnblödning. Kvinnan avled på natten efter besöken hos läkarna som trodde att hon drabbats av muskulära nackbesvär och ordinerade smärtstillande preparat.
Växjö • Publicerad 11 december 2010

"Vid huvudvärk som debuterar mycket plötsligt ska blödning emellertid alltid vara en differentialdiagnos och ska utredas. Ofta föregås en större blödning av en varningsblödning", konstaterar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i beslutet.

Det var tidigare i år som kvinnan en morgon åkte till vårdcentralen och träffade läkaren. Enligt hennes makes uppgifter i anmälan hade kvinnan vaknat med kraftig värk i huvud och nacke, kallsvettningar samt upprepade kräkningar.

Annons

Läkarens tolkning var att värken i nacken berodde på ett för honom känt diskbråck. Eftersom kvinnan senare under dagen inte blev bättre ringde hon sjukvårdsupplysningen och åkte därefter till akuten på Ljungby lasarett. Där träffade kvinnan en annan läkare som drog samma slutsats.

Kvinnan skickades åter hem och under den följande natten avled hon. Obduktionen visade att hon drabbats av en hjärnblödning orsakad av ett brustet pulsåderbråck i hjärnan.

I yttrandet till ansvarsnämnden har läkaren på Ljungby lasarett berättat om en lång rad undersökningar som hon säger sig ha utfört innan hon drog sin slutsats. Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd påpekar att läkarens uppgifter i yttrandet till nämnden "inte motsvaras av anteckning i journalen".

Ansvarsnämnden anser att de båda läkarna inte fullgjort sina skyldigheter och tillägger att felet varken är ringa eller ursäktligt. Därför varnas båda läkarna.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons