Annons

Två omsorgsanställda fick elstötar

Två anställda på Östregårdens äldreboende fick kraftiga elstötar när de skulle ladda en personlyft. Nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder från omsorgsledningen.
Växjö • Publicerad 14 december 2010

Händelsen inträffade för en tid sedan. Först skulle en anställd ansluta laddaren till vägguttaget. Det small och blixtrade till och hon fick en elstöt samt en brännskada vid tummen.

Kvinnan undersökte elsladden men hittade inget fel. En kollega tog sedan lyften till ett annat rum och satte i kontakten. Ett eldklot slog ut och huvudsäkringen gick. Den anställde fick stickningar och värk i armen och fick åka till akuten dagen därpå.

Annons

Arbetsmiljöverket gjorde efter olyckan en inspektion. Nu krävs att arbetsgivaren omedelbart sätter in åtgärder som kan förhindra liknande olyckor i framtiden, både på Östregården och på andra ställen där liknande personlyftar används.

En närmare undersökning visade att det var ett sådant fel på sladden att det förmodligen inte kunde upptäckas vid första tillfället.

Orsaken till olyckan tros bero på att de som använder lyftarna inte alltid ser att de står på laddning. När de flyttar lyften kan en skada uppstå på elsladden.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons