Annons

Tvist om länets skogsbrandflyg

Förvaltningsrätten gav Blekinge Flygklubb rätt när de ansåg att upphandlingen av skogs­bevakningen av Kronobergs län gått felaktigt till. Nu överklagar den andra parten – Frivilliga flygkåren – förvaltningsrättens beslut.
Växjö • Publicerad 5 augusti 2014
Foto: 

– De hade inte klarat av att flyga på de tider som länsstyrelsen ställde krav på, säger Lars-Göran Johansson, som är kårchef på Frivilliga flygkåren. Han fortsätter:

– Flygplatsen de utgår ifrån har varit stängd, och därför har Blekinge Flygklubb inte klarat av jourkravet att vara tillgänglig inom två timmar. Nu måste de leja ut uppdraget till annan flygplats.

Annons

Frivilliga flygkåren bildades 1961 för att ta hand om brandskyddet i Sverige. Till och från sedan dess har de haft uppdraget att bevaka Kronobergsskogarna, men 2012 och 2013 utförde just Blekinge Flygklubb brandflyget.

Förvaltningsrätten ansåg i sitt beslut att länsstyrelsen borde ha tilldelat Blekinge Flygklubb fler erfarenhetspoäng. Frivilliga flygkåren tycker att länsstyrelsens bedömning var relevant.

Lars-Göran Johansson uppskattar att uppdraget en torr sommar handlar om 100 flygtimmar, vilket innebär cirka 200 000 kronor i ersättning. Men det är inte den uteblivna intäkten som är den stora förlusten menar han.

– Visst är det så att en flygmaskin som står still kostar pengar, men först och främst vill vi att våra pi­loter ska få mycket flygtid så de håller sig i god form.

Magnus Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons