Annons

Tydlig barnprioritering hos de rödgröna

20 miljoner extra på barnen. Det satsar de rödgröna i Växjö i sitt första gemensamma valmanifest någonsin.
Växjö • Publicerad 31 augusti 2010
Flexibla inom v, traditionsbundna inom s och liberalare inom mp. Så beskriver Anders Mårtensson (v), Lotta Svanberg (s) och Daniel Hagberg (mp) skillnaderna mellan de rödgröna partierna.
Flexibla inom v, traditionsbundna inom s och liberalare inom mp. Så beskriver Anders Mårtensson (v), Lotta Svanberg (s) och Daniel Hagberg (mp) skillnaderna mellan de rödgröna partierna.Foto: Bosse Vikingson

– Vi prioriterar barn i vår politik och det blir på bekostnad av annat, säger Daniel Hagberg (mp).

Konkret lovar partierna, vid ett lokalt maktskifte i Växjö, att satsa 20 miljoner kronor extra inom skola och barnomsorgens område.

Annons

Men smakar det så kostar det. Pengarna tas från annan kommunal verksamhet vilkas anslag kommer att minska med 0,25, 0,5 och 0,75 procent under de tre närmaste åren.

Inom skol, vård och omsorg har senaste mandatperioden ökat andelen privata alternativ. Och det är en utveckling de tre partierna inte jublar över.

– Privatiseringar är en stor ideologisk skillnad. Vi är inte motståndare till privata aktörer med det är inget självändamål för oss, säger Lotta Svanberg (s) och syftar på att hon upplever att det är så för allianspartierna.

– Vad händer när någon lägger ner? Då får vi i kommunen ta över och det är inte fair play, säger Daniel Hagberg.

I bostadsfrågan vill partierna se såväl hyres- och bostadsrätter som villor. Ett problem är att produktionskostnaderna, och därmed hyrorna, är höga när det byggs nya hyresrätter. För att kringgå det en del utlovar de rödgröna att sänka kommunens borgensavgift när de kommunala bostadsbolagen bygger nytt.

Det skulle motsvara 200 kronor i månaden för en lägenhet.

Att sälja av delar av allmännyttan utlovas det en restriktiv hållning kring.

Men om de boende i Araby och Dalbo vill ser de bara fördelar med att ombilda hyresrätter till bostadsrätter där. Å andra sidan är de beredda att bygga hyresrätter i starkt villabetonade stadsdelar som Öjaby och Öster.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons