Annons

Tyst teater för teckenspråkiga barn

Rikt minspel, starkt kroppsspråk och spännande berättelser fick teckenspråkiga barn uppleva i?går när skådespelerskan Gunilla Vestin Wallin spelade Sagor för de minsta. 
Växjö • Publicerad 27 oktober 2010
tecken och miner En av sagorna som skådespelerskan Gunilla Vestin Wallin spelade upp handlade om prinsessan som inte var rädd för något. Nashaad, Alma Vogel och Tuva Persson tittade på.
tecken och miner En av sagorna som skådespelerskan Gunilla Vestin Wallin spelade upp handlade om prinsessan som inte var rädd för något. Nashaad, Alma Vogel och Tuva Persson tittade på.Foto: Filip Sjöfors
Efter föreställningen fick barnen prova vargens mask, något som Nashaad vågade sig på. Joline Emanuelsson tittar storögt på bredvid sin mamma Celestine.
Efter föreställningen fick barnen prova vargens mask, något som Nashaad vågade sig på. Joline Emanuelsson tittar storögt på bredvid sin mamma Celestine.Foto: Filip Sjöfors
Snipp snapp snut, så var sagan slut tecknade Gunilla Vestin Wallin och stängde sagoboken.
Snipp snapp snut, så var sagan slut tecknade Gunilla Vestin Wallin och stängde sagoboken.Foto: Filip Sjöfors
Joline Emanuelsson, till höger, höll mormor i handen när det blev otäckt, bakom henne Josef. I rosa tröja Pauline Bokz.
Joline Emanuelsson, till höger, höll mormor i handen när det blev otäckt, bakom henne Josef. I rosa tröja Pauline Bokz.Foto: Filip Sjöfors

I sagornas värld kan allt hända, det fick tio barn bevis på när skådespelers- kan Gunilla Vestin Wallin från Riksteaterns Tyst Teater, klädd i vacker mantel och prinsesskrona, dramatiserade tre sagor. På första bänk satt sexåriga Paulina Bokz och fyraåriga Joline Emanuelsson.

– Teatern var jättebra, det var bäst när vargen jagade grisarna, tecknar Paulina som själv brukar spela teater, gärna om troll.

Annons

Joline var lite blyg när teatern var slut.

– Jag har aldrig sett henne så uppslukad tidigare, det var mycket att titta på, säger hennes mamma Celestine Emanuelsson. När hon varit på teater tidigare blev hon rädd för höga ljud.

Höga ljud fanns inte under Sagor för de minsta, däremot rik mimik och mycket kroppsrörelse från skådespelerskan Gunilla Vestin Wallin som förstås tecknade föreställningen.

– Man märker vad tecknen ger barnen, mimiken hör ihop med teckenspråk. Det är viktigt att de små barnen själva skapar sig en fantasivärld. En del barn här är fullt tecknande, andra inte men de blir nyfikna, tecknar Gunilla Vestin Wallin.

Föreställningen inleddes med sagan om prinsessan som inte var rädd för något, inte ens trollet i slottets källare. Rikt dekorerade dockor och figurer var med i föreställningen som också innehöll berättelsen om de tre små grisarna. Efter föreställningen fick barnen känna på dockorna och prova maskerna.

– Jag tyckte bäst om sagan om grisarna, säger fyraåriga Tuva Persson som åkt från Ljungby med sin mamma och kompisen Alma Vogel för att se teatern.

– Jag tyckte bäst om prinsessan, säger Alma.

– Jag har varit på cirkus också, där var det clowner och en kamel.

På föreställningen var det också en grupp barn från Ljungfälle särskola tillsammans med lärare och assistenter. Efter föreställningen bjöds barnen på fika.

– Det finns inte så stort utbud av aktiviteter, jag visste inte att det fanns så många barn som använder tecken. Hoppas att det blir fler föreställningar, säger Celestine Emanuelsson.

Annons

Cecilia Jönsson, ordförande i Dövas förening i Kronobergs län, var glad att Tyst Teaters turné kom till Växjö. Hon poängterar hur viktigt det är för döva barn att få träffa döva vuxna. En del av barnen på föreställningen har cochleaimplantat, ett inopererat tekniskt hjälp- medel som stimulerar hörselnerven, medan andra är döva.

– Det är unikt med teckenspråkig teater för barn. Annars finns ingen särskild kulturupplevelse riktad till döva barn.

Riksteatern Tyst Teater

1977 blev Tyst Teater en fast ensemble i Riksteatern efter ett riksdagsbeslut. Sedan samma år har Gunilla Vestin Wallin varit med i ensemblen.

1993 utbildades de första döva skådespelarna på Teaterhögskolan i Stockholm.

2010 bildade Riksteaterns Tyst Teater ett center för dövscenkonst.

Gunilla Vestin Wallin belönades med Sveriges Dövas Riksförbunds guldtecken och har arbetat med att starta The Silent Theatre i Uganda. Hon har varit ledare vid teater- workshops i Indien.

Källa: riksteatern.se

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons