Annons

UF-företagare tänker på framtiden

Plastens tid sjunger på sista versen. Några elever på gymnasieskolan Procivitas i Växjö tänker i nya banor när det gäller att minska användandet av plast. Istället för använda plastfilm när man skall förvara överbliven mat har man tagit fram bivaxdukar som kan återanvändas.
Växjö • Publicerad 9 november 2019
Tova Skagne, Erik Axelsson och Pauline Forslind ser många fördelar med att använda bivaxdukar istället för plast.
Tova Skagne, Erik Axelsson och Pauline Forslind ser många fördelar med att använda bivaxdukar istället för plast.Foto: Filip Sjofors

På skoltid får eleverna testa olika affärsidéer och starta ett UF-företag för att lansera och prova sin idé. Erik Axelsson, Pauline Forslind, Tova Skagne, Minou Larsdotter, Tove Karlsson-Rosberg och Alec Petrovic går alla i andra årskursen av ekonomiprogrammet på Procivitas. Tillsammans har tagit de fram bivaxduken. Det är en produkt som kan användas att att försluta burkar och förpackningar och på så sätt ta hand om överbliven mat.

– Engångsplastartiklar kommer inte att finnas i framtiden. Vi har lösningen, säger Pauline Forslind.

Annons

– Vi ger en garanti för att våra dukar kommer att hålla minst ett år. Sköter man dem håller de uppemot två år, säger Tova Skagne och får medhåll av Pauline Forslind och Erik Axelsson.

– Dessutom har våra dukar antibakteriella egenskaper tack vare bivaxet, påpekar Pauline.

”Vi har lösningen” menar Pauline Forslind.
”Vi har lösningen” menar Pauline Forslind.Foto: Filip Sjofors

Därmed blir också hållbarheten på matresterna längre.

Själva tillverkningen är enkel. Tyg och bivax är vad som behövs för att tillverka dukarna.

– Vi har tre olika mallar för olika storlekar, berättar de.

Tova Skagne, Erik Axelsson  och Pauline Forslind har tillsammans med ytterligare tre klasskamrater ett UF-företag.
Tova Skagne, Erik Axelsson och Pauline Forslind har tillsammans med ytterligare tre klasskamrater ett UF-företag.Foto: Filip Sjofors

Innan produktionen kom igång har man gjort en marknadsundersökning och därigenom har man fått klart att det finns en efterfrågan. Marknadsföringen sker till största delen på sociala medier. Projektet sköts i skolan, men sträcker sig också utanför skoltid.

– Vi umgicks inte så mycket innan. Nu träffas vi också utanför skoltid, berättar Erik Axelsson.

Förutom den gemensamhet som företaget skapar ger det också ett ypperligt tillfälle att lära sig den ädla konsten att samarbeta.

– Vi har ungefär åtta timmar i veckan som vi håller på med detta i skolan, berättar de och ger också några berömmande ord till skolan och inblandade lärare.

Bivaxdukarnas fördelar är stora miljömässigt, med tanke på plasten smulas ned skadliga mikroplaster som påverkar både människor och djur. Det finns dessutom även många andra aspekter som också ger ytterligare ringar på vattnet.

Sven ÅkerdalSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons