Annons

Undervisning till körkort dras in

Eleverna på Teknikums vård- och omsorgsprogram har erbjudits körkortsundervisning sedan 1999.
Nu kan det vara slut med det. Förslaget är att gymnasienämnden river sitt tidigare beslut.
Växjö • Publicerad 26 oktober 2012

Skolledningen på Teknikum har varit låst av ett politiskt beslut som fattades 1999. Det säger att eleverna som går på programmet ska erbjudas körkortsundervisning.

Motiveringen var att det skulle göra det lättare för eleverna att få en anställning eftersom både landstinget och omsorgen ville att fler anställda skulle ha körkort.

Annons

Sedan dess har kostnaderna för körkortsundervisningen ökat och det är resurser som skolledningen i stället vill använda för grunduppdraget, att utbilda elever inom vård och omsorg.

Men förutsättningen för det är att det gamla politiska beslutet rivs upp. Efter påstötningar från Teknikum har gymnasieförvaltningen utrett frågan och förslaget till gymnasienämnden är nu att eleverna inte längre ska erbjudas körkortsundervisningen, att det ska fasas ut.

Nämndens ordförande, Rene Jaramillo (KD), har tagit del av utredningen och ställer sig bakom förslaget.

–   Grundfrågan handlar om hur vi ska använda våra resurser och de pengar som vi skickar ut till skolorna. I det här fallet ingår inte körkortsdelen i själva programmet. Det är något som görs vid sidan om, utanför skolans tid.

Finns det risk för att det påverkar intresset för att gå programmet?

– Nej, för det vi säger med detta är att vi vill använda pengarna för själva programmet. De resurserna behövs helt enkelt. Jag tror att attraktionskraften för programmet är att utbildningen håller en hög kvalitet och att Teknikum är en kanonbra skola.

Även nämndens vice ordförande, Anders Mårtensson (V), säger att han ställer sig bakom tjänstemännens förslag.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons