Annons

Unga får praktik i stället för jobb

Arbetsförmedlingens projekt Handelscollege får kritik.
Arbetsplatsutbildning för jobb som butiksbiträde lockar inte deltagare som Smålandsposten talat med.
Projektet har kommit till stånd för att möta två stora handelsetableringar i länet.
Växjö • Publicerad 18 augusti 2010

12 veckors utbildning och 12 veckors praktik med aktivitetsersättning från Arbetsförmedlingen för ett eventuellt jobb som biträde eller kassörska i butik väntar 120 arbetslösa ungdomar och flera är kritiska.

Medborgarskolans och arbetsförmedlingens projekt Handelscollege riktar sig mot arbetslösa under 30 år och ska drivas under två år. Ungdomar reagerar på att detta är mycket för jobb som normalt sett inte kräver formell utbildning.

Annons

– De pratar om jättestora chanser till jobb, men om det här ska hålla på i två år kommer det ju hela tiden att finnas nya praktikanter. Varför skulle vi få någon fast anställning då, frågar sig en deltagande tjej som vill vara anonym.

Samarbetsprojektet har framför allt kommit till stånd för att möta behoven från två stora handelsetableringar i länet, nya Samarkand där prognosen är 400 nya jobbtillfällen, dels ny handel utmed riksväg 23 vid Ikeas planerade varuhus utanför Älmhult.

Den teoretiska utbildningen innehåller allt från grundläggande företagsekonomi till marknadsföring och skyltning. Teori som sedan ska omsättas under praktiken.

– Vi har till exempel 40 timmars utbildning för kundbemötande. Det känns som om de plockat in många för att det ska dra ut på tiden och att det ska se bra ut i arbetsförmedlingens statistik, berättar en av deltagarna. Hon trodde hon var på väg mot en regelrätt anställningsintervju för ett jobb på Samarkand. Istället var det en intervju om hur motiverad hon var för ett jobb inom handeln.

– Jag har inte genomfört så många av de här intervjuerna men de har vi haft för att vi bara vill ha de som verkligen vill in i handeln, säger Staffan Lundberg på Medborgarskolan.

Handelscollege finaniseras med EU-medel med 3,7 miljoner kronor. Från ESF och det 80-tal handelsföretag som Medborgarskolan varit i kontakt med har gensvaret varit mycket gott enligt Staffan Lundberg.

Han beklagar om informationen kring intervjuerna varit otydlig men menar att utbildningen ger en god grund att stå på för framtida jobbsökande.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons