Annons

Ungdomsliga åtalas för flera personrån i Växjö

Ungdomsligan misshandlade och rånade personer de mötte i Växjö. Efter en mycket omfattande utredning har polisen lyckats avslöja ligan.
Nu har sex ungdomar i åldern 15-18 år åtalats för bland annat sex personrån, upprepade övergrepp i rättssak och grov stöld.
Växjö • Publicerad 21 februari 2012

– Det är i all tragik för alla inblandade mycket tillfredsställande att vi lyckats identifiera de unga gärningsmännen som misstänks ligga bakom flera grova brott i Växjö, säger kriminalinspektör Gabrielle Mellqvist vid Kronobergspolisen.

På fredag inleds rättegången i ett av de största ungdomsmålen i Växjö tingsrätt under de senaste åren. Rättegången beräknas pågå i sex dagar innan alla 18 åtalspunkterna är genomgångna.

Annons

Brottsligheten inträffade från augusti till december förra året och ligan slog till i olika konstellationer. Det första brottet inträffade den tredje augusti då en av 15-åringarna lurade till sig en mobiltelefon från en de mötte på Storgatan och hotade att döda honom om han kontaktade polisen.

Strax därefter misshandlade en annan av de misstänkta 15-åringarna två personer på Storgatan med flera knytnävsslag och sparkar. Under misshandeln tog 15-åringen även struptag.

Några dagar senare var det en pojke som tillfälligt var i Växjö för att spela junior-SM i tennis som drabbades. Han blev bestulen av tre gärningsmän på sin plånbok när han just gått ut från Hotell Cardinal för att handla sportdryck.

Plånboksstölden rubriceras som grov och det var därefter som rånserien inleddes. Samma trio låg direkt efteråt bakom ett personrån på Norra järnvägsgatan. Helgen efter utfördes liknande personrån på Vänortsvägen och Sommarvägen i Växjö.

Genomgående är det kontanter och mobiltelefoner som ligan varit ute efter. Det blev också bytet vid nästa personrån, som polisen anser uppklarat, på Vårvägen i oktober.

Den åttonde december rånades två unga män på Kungsgatan. En av 15-åringarna och 18-åringen åtalas för brottet. Under rånet misshandlades ett av offren svårt med flera slag och sparkar. Kamraten trodde att han skulle bli ihjälslagen. 18-åringen hotade också att "skjuta skallen av" den drabbade om inte mobiltelefonen överlämnades.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons