Annons

Uno hemma efter tre veckor på vift

I tre långa veckor letade Daniel Strömberg desperat efter sin älskade hund Uno. Nu har han äntligen hittat hem igen – trött och mager men mer tillgiven än någonsin. – När jag fick veta att han hittats trodde jag inte att det var sant.
Växjö • Publicerad 11 december 2010
Uno tycker att det är skönt att vara hemma och visar husse Daniel Strömberg sin uppskattning mer nu än tidigare.
Uno tycker att det är skönt att vara hemma och visar husse Daniel Strömberg sin uppskattning mer nu än tidigare.Foto: 

Uno har vuxit upp hos sin uppfödare. När han togs ut på promenad den 13 november hade han bara bott hos husse Daniel Strömberg i ett dygn.

–?Jag träffade honom hos uppfödaren några gånger innan jag tog hem honom. Han var lite blyg i början men skötte sig väldigt bra.

Annons

Men under promenaden dök några högljudda ungdomar upp och skrämde Uno. Han lyckades slita sig från kopplet och sprang iväg.

– Han sprang i full panik. Vi letade hela natten utan att hitta honom.

Jakten efter Uno fortsatte. Nästan varje dag annonserade Daniel Strömberg i Smålandsposten i hopp om att få hjälp att hitta Uno. Den försvunne hunden engagerade allmänheten.

– Ibland ringde det konstant folk som hade sett honom på olika platser, vi letade överallt och ibland såg vi spår efter honom.

Allmänheten uppmanades att inte locka på Uno, eftersom risken fanns att han skulle bli ännu räddare. Vid flera tillfällen sågs han i Hovshaga och på Evedal. När han hade varit borta i en vecka fick Daniel Strömberg veta att han sprungit över Norrleden och stoppat upp trafiken.

–?Då började jag undra. Jag var så orolig över att han skulle bli påkörd. Han har väldig respekt för människor och djur, men absolut inte för bilar, säger Daniel.

Dagarna gick och oron fortsatte att gnaga. Trots att telefonsamtalen fortsatte att strömma in vågade Daniel Strömberg inte hoppas på att det verkligen var Uno de hade sett.

–?Jag sov dåligt hela tiden och var helt desperat efter att hitta honom.

Tisdagen den 7 december, tre veckor efter försvinnandet, kom plötsligt det avgörande samtalet. Enligt personen i luren hade Uno tagit sig in i ett garage i Berg – fyra mil hemifrån.

–?Jag trodde inte att det var sant. Jag visste ju att han hade synts till i Växjö bara några dagar innan.

Annons

Unos uppfödare åkte till Berg och när han fick se uppfödarens välbekanta ansikte hoppade han direkt upp i famnen.

–?Han är väldigt viljestark, men då hade han gett upp och ville bara åka hem. Det känns helt overkligt att han helt plötsligt är tillbaka, säger Daniel Strömberg.

Nu är det tre dagar sedan han kom hem till husse i Hov igen. Han är mager och har gått ner nästan halva sin vikt, han har fått lite svamp på tassarna och är väldigt trött. Men han återhämtar sig snabbt.

–?Han är mycket mer tillgiven nu, det känns som om han uppskattar allt mycket mer.

Daniel Strömberg har känt stort stöd från allmänheten under tiden Uno varit borta.

– Det är helt fantastiskt vad många snälla och engagerade människor det finns. Jag vill verkligen tacka alla som hjälpt till.

Ålder: 3,5 år.

Ras: Shetland sheepdog.

Bor: Stadsdelen Hov i Växjö.

Husse: Daniel Strömberg.

Favoritordspråk: Borta bra men hemma bäst.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons