Annons

Utländskt mattebetyg stoppar drömstudier

Ett bosniskt matematikbetyg placerade henne i en särskild urvalsgrupp – trots att övriga betyg var från svenska skolan.
- Indirekt diskriminering, tycker Nanna Beslija i Växjö, en av dem som överklagat de nya antagningsreglerna till högskolan.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2010
I höst börjar Nanna Beslija läsa sociologi på Linnéuniversitetet i Växjö, inte på socionomprogrammet som hon hoppades på i första hand.
I höst börjar Nanna Beslija läsa sociologi på Linnéuniversitetet i Växjö, inte på socionomprogrammet som hon hoppades på i första hand.Foto: Linn Hedesström Blad

Efter många år inom äldreomsorgen och de senaste åtta på medicinkliniken i Växjö beslöt sig Nanna Beslija för att läsa vidare på Linnéuniversitetet. Hon ville fortsätta arbeta med människor men på ett annat sätt än tidigare. Socionomyrket var en dröm som lockade. Men trots höga poäng kom hon varken in på socionomprogrammet eller programmet för ungdoms- och missbruksvård.

- Jag var andra respektive första reserv efter första antagningsomgången och hoppades på den andra. Men det gick åt skogen.

Annons

Ingenting förändrades alltså efter andra antagningen och Nanna Beslija kunde konstatera att från hennes urvalsgrupp 3, där personer med utländska betyg placerats, hade inga tagits in på utbildningarna. Precis som många andra är hon besviken över de nya antagningsreglerna och har vänt sig till både Överklagandenämnden och Diskrimineringsombudsmannen. Hon visste att det krävdes höga poäng för en plats på socionomprogrammet och pluggade på tio veckor till sig ett VG i engelska för att ha rätt behörighet.

- Man känner att man inte duger när man har ett utländskt betyg i matematik. Om mina betyg räknats ihop på vanligt sätt skulle jag ha ganska bra över 19 poäng. Jag tror inte att de som är antagna ur urvalsgruppen 1 och 2 har mycket högre, säger Nanna Beslija, som också undrar över varför ingen ur urvalsgrupp 3 antagits på något av de två programmen.

Personligen känner hon sig inte diskriminerad, men frågan är principiellt viktig för henne. Det handlar om diskriminering på strukturell nivå när staten beslutar om olika lagar för olika grupper menar hon.

Den omfattande kritiken mot de nya reglerna fick regeringen att snabbt backa och lova en ny utredning, men för dem som drabbats i höst betyder det ingenting. Nanna Beslija vågar inte hoppas att överklagandet ska leda till någon förändring, och även om de sista reserverna inte tas in förrän vecka 35 är det inget hon kan räkna med.

Men universitetsstudier blir det i alla fall i höst.

- Nu kommer jag att läsa sociologiprogrammet i stället. Där – och även på systemvetarprogrammet – blev jag antagen.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons