Annons

V-kritik mot ljusskyltar

De digitala reklamskyltar som placerats vid Mörnersväg på Samarkand och på Tegnérgallerian är trafikfarliga. Det menar Vänsterpartiet i en skrivelse ställd till tre av kommunens nämnder.
Växjö • Publicerad 28 december 2013

Runt om i Växjö har nya digitala reklamskyltar kommit upp och ett flertal till är på gång. Vänsterpartiet har varit emot skyltarna men reagerar nu specifik mot två av dem.

I en skrivelse till tekniska nämnden, byggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden vill man att kommunen ser över dels den som sitter på väggen på Tegnérgallerian i korsningen mellan Lidbergsgatan och Storgatan och dels den som nyligen kommit upp på Mörnersväg vid köpcentret Samarkand.

Annons

De två utpekade reklamskyltarna har så starkt ljus att de är störande för trafiken menar Vänsterpartiet. Vid Samarkand står skylten till exempel menar vänsterpartiets Örjan Mossberg.

– Jag har till exempel kontaktats av en busschaufför som menade att man knappt såg busshållplatsen eftersom de bländas av skylten, säger han till Smålandsposten.

Han erkänner att paritet i sig inte är förtjusta i de stora reklamskyltarna men att man i nuläget vänder sig mot ljusstyrkan.

– Kommunen borde kunna reglera styrkan och ta fram ett gränsvärde som minimerar de störande effekterna av skyltarna, men eftersom vi inte är säkra vems bord det ligger på vänder vi oss till tre olika nämnder, säger han.

Tekniska nämndens ordförande Anna Tenje tycker att Vänsterpartiet slår in öppna dörrar med skrivelsen, men erkänner att skylten vid Mörners väg skall ses över eller nyligen har setts över.

– Vi har fått in flera klagomål på den skylten, det finns tydliga regler för hur högt uppskruvat ljuset får vara och vi skall, så klart, se till att man håller sig innan för gränserna. Men kommunen behöver inte ta fram några gränsvärden eftersom det redan finns ett regelverk att hålla sig inom, säger hon.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons