Annons

V-topp lämnar politiken - anklagar partiet för diskriminering

Regionpolitikern Fanny Battistutta (V) lämnar Vänsterpartiet.
Hon anklagar partiet för att diskriminera personer med utländsk bakgrund.
– Invandrarna blir ersättare medan svenskarna blir ordinarie ledamöter direkt, säger hon.
Växjö • Publicerad 5 mars 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Fanny Battistutta (V) är vice ordförande i Region Kronobergs trafiknämnd men nu lämnar hon politiken och Vänsterpartiet.Foto: Per Jodenius

Fanny Battistutta är vice ordförande i trafiknämnden och ersättare i regionfullmäktige för Vänsterpartiet. I helgen antog partiet sin valsedel till höstens val och Fanny Battistutta var föreslagen till plats 28.

Hon såg det som en petning och nu väljer hon att lämna partiet. Samtidigt riktar hon hård kritik mot Vänsterpartiet och dess regionala ledning.

Annons

– Personer med invandrarbakgrund har nästan bara fått ersättarplatser medan svenskfödda, även om de har varit nya och inte har haft någon politisk erfarenhet, har fått ordinarie uppdrag och de fina platserna, säger hon.

Fanny Battistutta har varit medlem i Vänsterpartiet länge men det är inte första gången hon lämnar den politiska hetluften. Efter det förra avhoppet uppmanades hon, av den numera avlidne Lennart Värmby, att komma tillbaka 2015.

– Jag kom tillbaka och fick uppdraget som vice ordförande i trafiknämnden. Har man det uppdraget petas man inte ner, framför allt om inte om man har skött sitt uppdrag och samarbetar med de andra partierna, säger hon och fortsätter:

– Jag ville veta anledningen men jag fick inget svar. Jag har tidigare ifrågasatt hur uppdragen fördelas inom partiet och det är väl därför som jag petades.

Under helgen skrev hon ett inlägg på Facebook och meddelade sitt besked. Hon skriver bland annat att hon upplever sig diskriminerad av partiet. Bland kommentarerna syns regionfullmäktigeledamoten Britt Bergström (V).

”Vänsterpartiet har den bästa politiken. Men tyvärr är delaktigheten och demokratin i partiet lokalt inte så positiv”, skriver Britt Bergström.

Eva-Britt Svensson toppar Vänsterpartiets valsedeln till regionvalet och hon beklagar Fanny Battistuttas avhopp.Foto: Lena Gunnarsson

Eva-Britt Svensson toppar Vänsterpartiets lista i regionen och hon beklagar att Fanny Battistutta lämmar partiet.

– Det ska inte bara vara ens bakgrund som gör att man är kvalificerad till en viss plats på vår lista. Man måste även ha ett driv, en vilja att jobba för partiet och dessutom behövs kompetensen.

Enligt Eva-Britt Svensson fick Fanny Battistutta inget högt förtroende i det interna provvalet och därför föreslogs hon inte till en hög placering på listan.

– Hon har varit vice ordförande i trafiknämnden, vilket är ett tungt uppdrag, men medlemmar och väljare vill även se något resultat, engagemang och deltagande i andra aktiviteter än bara i det parlamentariska.

Annons

Hon upplever att både hon själv och andra har diskriminerats på grund av att de är har utländsk bakgrund. Är det så?

– Vi har haft svårt att rekrytera personer med utländsk bakgrund men det finns definitivt inget skäl att säga att man är diskriminerad. För tvärt om, vi har i flera mandatperioder engagerat Fanny bland våra listor.

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons