Annons

Våldtäktsdömd man släppt efter rättegång i hovrätten

23-åringen dömdes till flera års fängelse för våldtäkt i en villa strax öster om Växjö. Men domen överklagades och hovrätten släppte mannen efter rättegången.
Växjö • Publicerad 3 juni 2014

Då släppte åklagaren även den misstänkte medgärningsmannen.

– Allt pekar på att hovrätten kommer att ändra Växjö tingsrätts dom och ogilla åtalet. Då var jag tvungen att ta ställning till om det fortfarande fanns sannolika skäl mot den andre misstänkte som precis åtalats och fortfarande satt häktad, säger åklagare Marcus sjöstrand, och tillägger:

Annons

– Det är ju samma bevisning mot båda männen. Med tanke på hovrättens beslut gentemot 23-åringen hävde jag häktningen när det gäller den andre.

Om hovrätten, när domen meddelas på fredag, friar 23-åringen kommer åklagaren att lägga ned åtalen för grov våldtäkt och våldtäkt mot den 31-årige misstänkte medgärningsmannen.

Händelserna i 31-åringens villa inträffade i oktober förra året sedan tre personer följt med männen hem från krogen på efterfest. I förhör har alla tre gästerna berättat att de utsatts för sexövergrepp, mot en av dem anser åklagaren att det handlar om grov våldtäkt.

Växjö tingsrätt dömde i februari 23-åringen till tre års fängelse.

En månad senare gick 31-åringen, som var häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, till polisen. Han åtalades den 22 maj för sexbrotten och häleri efter stölder från bland annat Uråsa Maskinaffär i Ingelstad samt Sundahls Maskinaffär i Växjö.

Om åtalen för våldtäkterna läggs ned tvingas åklagaren lämna tillbaka de 320000 kronorna i olika valutor som hittades i 31-åringens bostad.

– Kvarstaden som finns på pengarna kommer jag i så fall att häva. Kvarstadsbeslutet togs för att täcka målsägandenas fordran vid en fällande dom, konstaterar Marcus Sjöstrand.

Men samtidigt har Förvaltningsrätten i Växjö i dagarna bifallit Skatteverkets begäran om betalningssäkring på mannens egendom upp till 1,6 miljoner kronor.

Skatteverket tror att mannen undanhållit stora belopp från beskattning och hänvisar till den pågående skatteutredningen, pengarna som polisen fann i bostaden och att 31-åringens fastighet är obelånad.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons