Annons

Valsedlar hamnade fel

Valsedlar för olika kommuner i samma trappuppgång och hela orter som fått fel valsedlar. Moderaterna i länet är inte nöjda med hur posten skött årets utskick av information inför valet.
Växjö • Publicerad 31 augusti 2010

I samband med valrörelserna väljer partierna olika vägar att skicka ut sin kommunala information med bifogade valsedlar. Moderaterna valde denna gång att använda postens tjänst för oadresserad direktreklam i länet. Men resultatet är inte till belåtenhet.

– Nej, verkligen inte. I Braås har hela samhället tydligen fått Uppvidinges valsedlar och liknande problem finns på andra orter också, till exempel i Ljungby och Furuby, säger Marie Solberg, ombudsman på moderaterna i Kronoberg.

Annons

Att valsedlar hamnar fel vid postens utskick händer vid nästan varje valrörelse. Det är postnumren som stökar till det eftersom de inte alltid följer kommungränserna. Därför brukar partierna sitta ner med posten och diskutera hur man får ut så många som möjligt rätt.

– Men i Lammhult har det ju till och med blivit olika resultat i samma trappuppgång. Då kan det inte bero på postnumret, säger en smått irriterad Marie Solberg.

Hon tycker själv att man försökt eliminera så mycket som möjligt i processen.

– Jag var till och med på plats på postterminalen i Alvesta när valsedlarna kom dit och markerade upp och såg till att de hamnade på rätt lastpall och så vidare.

Hon tillbringade stora delar av måndagen med att samtala med posten om vad som gått fel. Svaret hon fått var att problemen bland annat berott på att alla kuvert såg likadana ut. Då gick det inte att särskilja vilka kuvert som skulle till vilka orter när sorteringsmaskinerna fallerat. Samma svar får Smålandsposten i kontakter med posten.

Partierna är medvetna om problemen i gränsområdena mellan kommunerna och har viss beredskap för att valsedlar hamnar fel men i så stor omfattning som det verkar nu är det svårt att acceptera.

– Vi ser mycket allvarligt på det. Det är beklagligt att väljarna får fel information och det resulterar i att man väljer fel valsedel på valdagen.

Marie Solberg menar att man nu får tänka över hur utskicken skall göras till nästa val.

– Ja vi behöver tydligen fundera på både hur vi gör utskicken och hur de ska se ut.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons