Annons

Vanligt att villaägare utnyttjar kommunal mark utan lov

Villaägare sätter upp friggebodar och staplar ved på kommunal mark.
Det vill kommunen stoppa. Men frågan har visat sig mycket omfattande och komplicerad.
Växjö • Publicerad 2 augusti 2014

– Det insåg vi inte riktigt från början, säger Maria Sundell Isling, chef för tekniska förvaltningen.

Många villatomter i Växjö gränsar till kommunal allmän platsmark.

Annons

Åtskilliga villaägare använder denna mark för egna ändamål. Man ställer husvagnar och placerar komposter där. Bygger till och med friggebodar. Andra röjer sly och sår gräs för att få en större tomt.

För två år sedan skickade Växjö kommun ut ett informationsbrev till alla villaägare i Växjö stad om vad som gäller för allmän platsmark.

Under 2013 och 2014 har personal på tekniska förvaltningen gjort uppföljningar.

Enligt Maria Sundell Isling är villaägare som olovligen tar kommunal mark i anspråk ”väldigt, väldigt vanligt”. Och problemet finns över hela Växjö.

Hon säger att tekniska förvaltningen beslutat att, för rättvisans skull, kontrollera varenda gräns mellan kommunal och privat mark i hela stan.

Därför har arbetet visat sig betydligt mer komplicerat och omfattande än vad kommunen trodde från början.

Hur reagerar folk när ni ertappar dem?

– En del säger ”Oj, det visste jag inte”. En del blir lite skamsna. Vissa tycker att kommunen inte sköter sin mark på ett bra sätt och har då tagit hand om den själva för att det ska bli fint.

Något kommunen ser extra allvarligt på är när folk ställer ut studsmattor eller travar ved på kommunal mark. Om en olycka händer faller ansvaret på kommunen.

Maria Sundell Isling menar att kommunen nu måste bestämma hur den ska gå vidare. Ska alla som inkräktar på kommunal mark återställa ingreppen? Eller ska man försöka med någon mellanväg. Mycket lutar åt det sistnämnda.

Annons

– Vi vill hitta kloka lösningar. Kanske kan vi komma överens med vissa om att det är okej från kommunens sida. För ibland kan det vara positivt för oss.

Här kan det handla om ett markskötselavtal mellan fastighetsägaren och kommunen.

Efter sommaren ska ett förslag presenteras för politikerna.

Gert Brushammar är ordförande i Villaägarna i Kronoberg. Han tycker inte att kommunen gör fel.

– Jag förstår att det kan vara frestande att placera husvagnen eller vedhögen på orörd mark eftersom ingen bryr sig. Men det är inte tillåtet.

Också han är inne på att det i vissa fall kan lösas med skötselavtal.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons