Annons

Var tionde patient drabbas av vårdskada

Var tionde patient i Kronoberg drabbas av vårdskador i den somatiska slutenvården, det antyder landstingets egen nya journalgranskning från 2010.
Växjö • Publicerad 4 mars 2011

Cirka 8?000 avvikelser rapporteras varje år inom landstinget och 2?638 klassades som vårdrelaterade och som en negativ händelse, ett tillbud eller en risk förra året. Det visar den nya patientsäkerhetsberättelse landstinget ställt samman för 2010, en direkt följd av att patientsäkerhetslagen ändrades vid årsskiftet.

-Vi har samlat in uppgifterna även tidigare men de har inte funnits separat så här, säger Styrbjörn Östberg, landstingets chefläkare.

Annons

Helt nytt under 2010 var dock projektet med journalgranskningar av slumpmässigt utvalda patienter, 30 varje månad från den somatiska slutenvården. Behandlingen av 270 patienter granskades fram till september, hos 29 hittades patientskador.

-Men då ska man tänka på att det mesta vi upptäckte, sårinfektioner efter operation och urinvägsinfektioner, är sådant som vi för 10–15 år sedan betraktade som normala komplikationer för att man vistades i sjukhusmiljö, säger Styrbjörn Östberg.

Han kallar ändå sjukvården för en farlig verksamhet.

Journalerna valdes ut slumpmässigt sätt, sedan har man strukturerat letat efter händelser som kan antyda en vårdskada, till exempel att ett nytt läkemedel plötsligt sätts in eller att en patient återvänder till operation efter ett nyligen utfört ingrepp.

-Det här arbetet är något vi ska försöka öka efterhand. Med bättre IT-verktyg som kan identifiera de som riskerar att drabbas.

När en liknande nationell granskning från åren 2007–2008 presenterades av Socialstyrelsen låg vårdskadorna på åtta procent, men Styrbjörn Östberg menar att Kronoberg ligger i nivå med landet som helhet.

2010 var sista året patienter och anhöriga kunde anmäla enskild vårdpersonal för felaktig behandling till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. 44 anmälningar från Kronoberg kom in under året och i tre fall riktades allvarlig kritik mot sjukvården.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons