Annons

Vård-vd misstänks ha sålt skogsmaskin han inte äger

Vårdbolagsdirektören Staffan Berglund har gjort en miljonaffär.
Med en skogsmaskin som han inte äger.
Det hävdar Nordea Finans som står som ägare till skogsmaskinen.
Växjö • Publicerad 3 oktober 2012

Staffan Berglund, som har ett hemtjänstkontrakt med Växjö kommun via sitt bolag Partnerskap för vård ll, har också gjort ett försök att göra affärer i skogsbranschen.

Nu anklagas han för att ha sålt en leasad skogsmaskin som ägs av Nordea Finans. Skogsmaskinen, en Ponsse Buffalo, ska ha sålts för runt en miljon kronor redan den 20 mars i år, enligt Nordea Finans som stämt Staffan Berglund. Uppgiften om miljonaffären kommer från skattemyndigheten och finns med i den dokumentation som Nordea Finans har lämnat in till Stockholms tingsrätt.

Annons

”Uppgifterna framkallar en viss grad av förvåning”, skriver Nordeas advokat i inlagan. De två utpekade köparna är nära släkt med en av Staffan Berglunds affärskompanjoner. Smålandsposten hade i går kontakt med en av dem men han ville inte lämna några uppgifter om skogsmaskinen eller om han varit med och genomfört affären.

Staffan Berglund har tidigare, via sitt juridiska ombud, sagt att han inte har något att ”skaffa med att maskinen uppenbarligen stulits.”

Han förklarar också att han inte har något intresse av att maskinen skulle försvinna eftersom han gått i borgen för hela beloppet.

Den försvunna skogsmaskinen är nu också ett ärende för bedrägeriroteln i Stockholm. En förundersökning har inletts men förundersökningsledaren vill inte ge några kommentarer i nuläget.

Bakgrunden till processen i domstolen är att Nordea Finans rev leasingkontraktet och begärde att få tillbaks skogsmaskinen när betalningarna enligt kontraktet uteblev.

Nordea Finans kräver skadestånd på 873 587 kronor och Stockholms tingsrätt har beslutat om kvarstad på Staffan Berglunds tillgångar för motsvarande belopp.

Smålandsposten har sökt både Staffan Berglund och hans ombud för kommentarer. Men de har valt att inte svara.

Växjö kommun sa nyligen upp hemtjänstkontraktet med Partnerskap för vård ll och ägaren Staffan Berglund. Kontraktet löper ut den sista februari 2013. Motiveringen till att det sagts upp är att var att politikerna anser att det finns ekonomiska och juridiska oklarheter kring hans affärer.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons