Annons

Varnar för mardrömsväxt i Växjö

Samma buske som Karin Bartolomeus kämpat mot hemma i Tyskland, visade sig finnas i Växjö. Nu vill hon varna kommun och trädgårdsägare för den omöjliga växten.
Växjö • Publicerad 30 juli 2012
Parkslide är en ört och kan bli över två meter hög. Den växer snabbt och sprider sig med underjordiska utlöpare.
Parkslide är en ört och kan bli över två meter hög. Den växer snabbt och sprider sig med underjordiska utlöpare.Foto: Calle Berglund
Karin Bartolomeus vill varna Kronobergs trädgårdsägare för Parkslide. ? Den är fruktansvärd och går inte att få bort, säger hon.
Karin Bartolomeus vill varna Kronobergs trädgårdsägare för Parkslide. ? Den är fruktansvärd och går inte att få bort, säger hon.Foto: Calle Berglund

I närheten av sin sommarstuga i Rottne och utmed Sandsbrovägen i Växjö gjorde Karin Bartolomeus upprörande fynd. Den växt som hon lagt ner år på att få bort från sin trädgård hemma i Bremen, verkade växa obehindrat på flera ställen runt semesterorten.

– När jag gick utmed vägen i Rottne och såg den tänkte jag: "Åå Gud, inte här också !". Sedan dess har jag sett den på flera platser, säger Karin Bartolomeus.

Annons

Växten är en ört och heter Parkslide. Den växer i alla möjliga jordar och bildar meterhöga buskar med grova stjälkar och äggformade blad. Parkslide sprider sig med underjordiska rotlöpare, som kan skicka nya skott flera meter från busken. Den är nästan omöjlig att få bort från en trädgård den rotat sig i.

– Hemma i Tyskland är den ett stort problem och tränger bort alla andra växter. Det behövs bara en liten kvistbit för att det ska kunna växa fram en ny planta. Jag har försökt få bort den från min trädgård under flera år, säger Karin Bartolomeus.

Hon berättar att hon grävt bort hela buskar, skurit av rötter och plockat upp all växtdelar hon kunde se från jorden. Men Parkslidebusken dyker upp ändå upp med nya skott varje vår. Bekämpningsmedel verkar inte heller ha någon större effekt på den envisa växten. Utmed autobahn i hemlandet sprider sig Parkslide under vägen, för att sedan tränga upp genom asvalten med rötter och skott. I Storbrittanien bekämpas landsplågan genom den statliga samarbetsorganisationen Japanese Knotweed Alliance.

– Folk måste få veta hur problematisk den är om man får den i trädgården, eller planterar den i en fin häck utan att veta. Nu vill jag varna de som bor här för Parkslide, säger Karin Bartolomeus.

Örten härstammar från Ostasien och klassas enligt Naturvårdsverket till gruppen utländska, invasiva växtarter, som sprids snabbt och skadar det ekosystem de kommer till. Till Sverige kom Parkslide i början av 1900-talet och i dag är den ganska vanlig.

– Det är en invasiv art, som är svårt att bli av med, men ingenting vi jobbar aktivt mot, säger Anna Lindhagen på Naturvårdsverket.

Inte heller Växjö kommun är speciellt upprörda över Karins observation. Distriktschef Peter Magnusson tycker tvärtom att Parkslide är en fin växt. Fast han rekommenderar inte plantering i villaträdgårdar, om man inte vet vad man gör.

– Vi koncentrerar oss på Björnlokan eftersom den är giftig och har inga planer på att ta bort Parkslide. Jag tycker den är rätt fin, säger Peter Magnusson.

Landskapsarkitekt Albert Ellestad håller med och berättar att Parkslide är i dag är vanlig utmed vägar och på industritomter i Växjö.

– Det är en gammal parkväxt som senare betraktats som invasiv. Den kommer hit med schaktmassa som man fyller ut marken med och från gamla villatomter, säger Albert Ellestad.

Annons

I trädgårdsforum på internet fortsätter läsare att varna och berätta skräckhistorier om buskar som vuxit upp genom altaner och tagit över hela gräsmattor. Enda sättet att döda växten verkar vara att årligen droppa bekämpningsmedel i de ihåliga stjälkarna inför höstvilan. Karin Bartolomeus förstår inte kommunens reaktion.

– När de väl säger att de inte vill ha den här, är det för sent. Då är det omöjligt att få bort den, säger hon.

Calle Berglund

Calle Berglund
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons