Annons

Västra bron får heta Västerbron

Den omskrivna bron väster om resecentrum får ett inte allt för fantasifullt men ändå väldigt passande namn: den ska heta Västerbron.
Växjö • Publicerad 19 juni 2014

Gångbron som nu är färdigbyggd får namnet Västerbron eftersom den ligger i förlängningen av Västergatan. Efter många turer kommer bron att slutbesiktigas den 4 juli. Arbetet med bron återupptogs i höstas efter att brobygget fördröjts när kommunen omförhandlade priset. Det gjorde att det konkreta byggandet återupptogs i januari 2014.

– Det är lite leveranstid på hissar och sådant, säger David Johansson, projektledare för stationsområdet i Växjö.

Annons

Han säger också att prislappen för bron kommer att bli 44 miljoner kronor.

– Och det är vad vi har politiska beslut på också. Efter att priset pressats till 39 miljoner kronor tillkom mittplatsanslutning, med hiss och trappor. Det var med från början men sedan tyckte man att det viktigaste var att knyta ihop stadsdelarna. För att nå spår två och tre skulle man använda den andra bron som är den huvudsakliga bron till spåren. Men så kom det tillbaka i planen och då tillkom fem miljoner kronor. Hissar är dyrare än man tror.

Om det inte blir några anmärkningar om fel som måste åtgärdas kommer bron att tas i bruk direkt efter slutbesiktningen.

– Det är jätteskönt att den äntligen är färdig, den är jättesnygg och kommer funka bra. Jag är själv provgått den, säger David Johansson.

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons