Annons

Växjö är årets whiskystad

Växjö utnämns till årets Whiskystad. Hasse Nilsson, ordförande i Wexiö maltwhiskysällskap, är glad över utmärkelsen. Men han hoppas inte att nya medlemmarna ska strömma till.
Växjö • Publicerad 28 november 2014
Foto: Peter Söderlind

Det finns ett stort whiskykunnande i Växjö, menar han.

– Anledningen till att Växjö blev det är att whiskyn är stor i den här stan. Den årliga Whiskymässan är också en anledning. Liksom att vi har en väldigt gammal whiskyklubb. Den startades 1996. Det finns stor whiskykunskap i Växjö, det finns flera duktiga whiskykännare här.

Annons

Wexiö maltwhiskysällskap träffas en gång i månaden. På de träffarna kommer runt 70 personer per gång.

– Då provar vi riktigt fina whiskysorter. När man är många kan man köpa en flaska whisky för 20 000 kronor, det gör man kanske inte bara till sig själv. Föreningen har ungefär 300 medlemmar. Vi planerar också för en ny whiskymässa i augusti-september.

Vilka är medlemmarna?

– Vi har alltid försökt vara en öppen förening där alla är välkomna. Whisky är ju en ganska dyr sysselsättning så medlemmarna är från 30 år och uppåt. Men vi har alldeles för dåligt med tjejer, kanske 10-15 procent. Ändå är det de som brukar vara bäst på att smaka whisky. Tjejer har generellt bättre smaklökar.

Kan man lära sig att gilla whisky?

– Vad som är gott och inte gott kan bara du själv avgöra. Det som jag träffat som inte gillar whisky har oftast en väldigt taskig whiskyupplevelse bakom sig. Man har provat någon billig spritig sort som egentligen är gjord för att drickas med is och seven-up på en bar i Brasilien. Får människor som har den uppfattningen prova någon riktigt fin gammal maltwhisky på singelfat då är det väldigt få som inte tycker om det. Det är en väldigt insmickrande och lättillgänglig smak när det är bra och sen är det förjävligt när det är dåligt.

Enligt Hasse finns det fyra-fem whiskyklubbar i Växjö, en av de mera nystartade är Theleborgs whiskysällskap.

Utmärkelsen delas ut av tidningen Allt om whisky.

Motivering:

"Staden som visar var skåpet ska stå när det gäller Whisky och WMW Wexiö Maltwhiskysällskap visar vägen dit."

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons