Annons

Växjö kan bli Årets Matlandethuvudstad

Växjö kommun äntrar tävlingen Årets Matlandethuvudstad som utnämns för femte året i rad.
Växjö • Publicerad 22 augusti 2014
Foto: 
Foto: 

– Vi har tittat på den här utnämningen tidigare men i år är första året vi ansöker, säger Thomas Karlsson, näringslivschef på Växjö kommun. Vi har jobbat länge med de här frågorna, redan 2009 när vi hade EU:s ministermöte fick maten vara i fokus. Där fick vi visa upp den regionala matkulturen här.

Mycket talar för Växjö menar Thomas Karlsson.

Annons

– Vi har prisbelönta krogar, Sveriges bästa sjukhusmat, höga ambitioner både i landstinget och kommunen att stor del ska vara närproducerat och ekologiskt. Isterband och ostkaka är väldigt starka varumärken för Småland.

Han menar också att de senaste årens matmässor som lockat många besökare men också utställare från hela landet bidragit till den ansökan som kommunen nu gjort tillsammans med miljöresurs Linné, Regionförbundet Södra Småland och Länsstyrelsen i Kronobergs län.

– Nu är vi så pass framstående inom det här området att vi kan nominera oss, sedan får vi se om vi blir utnämnda.

Hur tror du konkurrensen ser ut?

– Eftersom mat är ett så enormt stort intresse i?dag så är jag säker på att det är hård konkurrens. Men vi känner oss väldigt starka.

Det är för femte året som en stad väljs till Matlandethuvudstad efter att Eskil Erlandsson tog initiativet till det. Skulle Växjö bli årets huvudstad för matlandet Sverige tar man över efter Jokkmokk 2014, Gotland 2013, Göteborg 2012 och Östersund 2011. Vinnaren meddelas i början av september.

Nu är vi så pass framstående inom det här området att vi kan nominera oss, sedan får vi se om vi blir utnämnda.

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons