Annons

Växjöbagarn varslar 17 anställda

Växjöbagarn varslar 17 personer om uppsägning. Det är drygt var fjärde anställd.
– Vi gör det för att över huvud taget kunna rädda företaget, säger produktionschefen Per-Olof Nygren.
Växjö • Publicerad 31 juli 2012

Det var i onsdags som varslet på de 17 anställda lades på Växjöbagarn. Det gjordes enligt Per-Olof Nygren efter en rad försök att vända trenden med vikande försäljning.

– Vi har gjort en del projekt och hoppats kunna komma igen, men tyvärr har det inte lyckats. Nu börjar läget bli akut och därför är vi tvungna att säga upp de här personerna.

Annons

Förklaringen till försäljningsnedgången uppges framför allt vara den allt hårdare konkurrensen från livsmedelsbutikernas egna bagerier.

– Inom vårt försäljningsområde är det säkert 25 butiksbagerier som har tillkommit de senaste åren. Det bröd som finns i vårt sortiment och som butikerna nu bakar själva, där tar vi stryk. Så enkelt är det, säger Per-Olof Nygren.

Växjöbagarn har i dag cirka 65 anställda. Under hösten och tidiga vintern blir de successivt 17 färre.

– Några har två månaders uppsägningstid, men flertalet har fyra månader. Så i slutet november har i stort sett alla slutat. Det är jättetråkigt. Det är duktiga medarbetare som tyvärr får lämna, säger Per-Olof Nygren.

Från fackligt håll beklagar man situationen, men visar samtidigt förståelse för ledningens beslut:

– Vi har ju märkt av att volymen har minskat. Och det är klart att ett företag vill gå med vinst. Även om det är oerhört tråkigt så förstår vi att något måste göras.

– Men visst blir man ledsen. Det är många kollegor och vänner som försvinner, säger Mirsad Fazliu, fackklubbens ordförande.

Växjöbagarn ägs sedan 2003 av Sigvants Bageri AB, som även är ägare till Kullens Bageri och Lockarp. Totalt varslar bolaget mellan 30 och 35 personer. Förutom uppsägningarna har bolaget också stängt sitt bageri i Sölvesborg, vilket tillhörde Växjöbagarn. Därtill har man infört begränsningar i sortimentet.

– Vi är inne i ett allvarligt läge. Men vi tror och hoppas att de åtgärder vi nu har vidtagit gör att vi kan komma igen, säger Per-Olof Nygren.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons