Annons

Växjöbo fastnade i tullenmed 390 000 kronor

När en Växjöbo stoppades av tullen på Kastrup hittades 390 000 kronor i kontanter. Nu upptaxeras mannen och tvingas betala skattetillägg.
Växjö • Publicerad 13 december 2016
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Vid tullens närmare kontroll av Växjöbon visade det sig att han hade drygt 390 000 kronor med sig i flera olika valutor.

Växjöbon förklarade direkt att han skulle ge pengarna till en släkting som skulle besökas. Men tullen lämnade uppgifterna vidare till svenska myndigheter och mannen tvingades även böta omkring 80 000 kronor för förseelse mot tullagen.

Annons

"Det går inte att utläsa att pengarna som du hade på dig på Köpenhamns flygplats Kastrup har tagits ut i nära anslutning till din utresa", konstaterar Skatteverket.

Växjöbon lämnade i oktober besked till Skatteverket och hävdade då att han själv fått pengarna av släktingar eftersom han köpt ett hus. Han bifogade en rad handlingar om gåvor.

"De visar inte att du har erhållit några pengar i gåva och kan inte kopplas till någon form av pengaflöde".

Skatteverket anser att handlingarna har ett lågt bevisvärde och att det hade varit mer logiskt att överföra pengarna via banker än att ha kontanter.

Växjöbons deklarerade inkomst på cirka 350 000 kronor kommer mestadels från arbetet inom Region Kronoberg. Nu höjs inkomsten skönsmässigt med ytterligare 350 000 kronor och skattetillägget för oredovisade inkomster blir 83 000 kronor.

"Sammantaget är det mycket sannolikt att de pengar som fördes ut ur landet utgörs av oredovisade skattepliktiga intäkter", fastslår Skatteverket i upptaxeringsbeslutet.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons