Annons

Växjöbo misstänks ha ordnat piratnätverk med 150 kunder

Minst 150 kunder nappade på det illegala erbjudandet från två män om att se hela Canal Digitals programutbud för ett reducerat pris.
Skadeståndskravet mot männen ligger hittills på 2,4 miljoner kronor och i går beslutade Växjö tingsrätt om kvarstad.
Växjö • Publicerad 10 december 2010

-Det här kallas card­sharing där man delar med sig av programkort, förklarade åklagare Henrik Rasmusson, Internationella åklagarkammaren i Stockholm, vid torsdagens kvarstadsförhandling.

Antingen köps ett legalt programkort eller tas kortsignaler in på internet via någon annans kort och sänds ut via en server till kunder som betalar – ett piratnätverk.

Annons

Utredningen anses visa att de båda männen, en 21-åring från Växjö och hans 30-årige släkting, drivit nätverket och att de hade minst 150 kunder.

Det finns uppgifter om att det inte enbart var Canal Digitals tv-utbud som kunderna fick. De kan även ha haft tillgång till hela utbudet från andra aktörer såsom Viasat, Comhem, Boxer och Sky. Stämmer uppgifterna höjs skadeståndskravet ytterligare.

Vid husrannsakningarna hos männen beslagtog polisen en mängd datautrustning, bland annat servrar och tv-mottagare med cardshare-utrustning. De båda männen hade varsin server som ömsesidig backup om en skulle slås ut.

Verksamheten misstänks ha pågått i två och ett halvt år innan polisen slog till tidigare i år. Misstanken mot männen är brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning.

-Canal Digitals skadeståndsanspråk grundas på beloppet det skulle ha kostat de 150 kunderna att under samma tid se hela bolagets tv-utbud på laglig väg.

Växjöbon har berättat att han tjänat omkring 200?000 kronor på den illegala verksamheten.

-Jag har inte gjort detta för att tjäna pengar. Men många kunder missskötte sig och jag började ta betalt för att de skulle ha något att förlora, har Växjöbon uppgivit.

Den 30-årige släktingen gjorde i går klart att han förnekar brott. Men mannen har i förhör med­givit att han skickat ut räkningarna till nätverkets kunder.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons