Annons

Växjöbo somnade och voltade med bilen

En kvinna i Växjö har dömts för vårdslöshet i trafik efter att hon somnat bakom ratten och voltat med sin bil.
Växjö • Publicerad 3 november 2017

I slutet av maj sattes sig kvinnan vid ratten för att köra till Växjö, en resa på cirka 20 mil. Efter att kvinnan, som är i 30-årsåldern och boende i Växjö, hade kört ett par mil inträffade en singelolycka och hon körde ner i ett dike och voltade.

Enligt domen från Skaraborgs tingsrätt menar åklagaren att kvinnan måste ha varit trött och somnat bakom ratten och att hon därmed agerat oansvarigt i trafiken.

Annons

Kvinnan själv instämmer i att hon varit trött och men inte att hon skulle ha somnat. Under rättegången berättade hon att hon letade efter en parkeringsficka för att stanna bilen och sova en stund. Hon säger att bilen drog åt höger och att hon måste tappat fokus under körningen, för när hon kom ut i vägrenen hamnade hon direkt i diket.

Rättens ledamöter konstaterar att kvinnan direkt efter olyckan uppgav att hon somnat vid ratten men att hon under rättegången framförde att bilen drog åt höger och att hon därför hade tappat fokus. Rätten finner den nya förklaringen nästan som en önskan av kvinnan, att det skulle varit så olyckan gick till.

Tingsrätten slår fast att bilföraren har en skyldighet att planera sin bilfärd på ett sådant sätt att hon eller han inte riskerar att somna under resans gång. Oavsett om kvinnan har somnat eller tappat fokus har hennes agerande varit ett medvetet risktagande och hon döms därför för vårdslöshet i trafik, skriver Skaraborgs tingsrätt i domen.

Straffet stannar vid 10 000 kronor i dagsböter.

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons