Annons

Växjöelever i skol-SM för bagare

Kungsmadskolan är för fjärde året i rad med på skolmästerskaps-SM för bagare/konditorer. Skolan har aldrig lyckats ta hem segern, men detta år satsar de två uttagna tjejerna fullt ut.
Växjö • Publicerad 20 mars 2012
Henrik Löfqvist, lärare i bageri och konditoriämnen, Kungsmadskolan, säger att det viktigaste är att eleverna blir en erfarenhet rikare och att de har roligt, inte att de tar hem vinsten.
Henrik Löfqvist, lärare i bageri och konditoriämnen, Kungsmadskolan, säger att det viktigaste är att eleverna blir en erfarenhet rikare och att de har roligt, inte att de tar hem vinsten.Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
Maria Berg, 19 år, och Madelene Gadd, 21 år, är förväntansfulla och nervösa, de har i flera månader övat på sitt körschema inför tävlingen.
Maria Berg, 19 år, och Madelene Gadd, 21 år, är förväntansfulla och nervösa, de har i flera månader övat på sitt körschema inför tävlingen.Foto: Lena Gunnarsson
Bebisar och elefantmarsipanfigurer är några av alla vackra bakverk.
Bebisar och elefantmarsipanfigurer är några av alla vackra bakverk.Foto: Kungsmadskolan

Två bagerielever i årskurs tre på Kungsmadskolan ska i slutet av mars vara med i skolmästerskaps-SM för bagare/konditorer. 14 olika skolor ställer upp i tävlingen som kommer att ske i Göteborg.

Maria Berg, 19 år och Madelene Gadd, 21 år, har blivit utvalda att representera Kungsmadskolan.

Annons

– Jag är lite nervös, vi har ju tränat på detta väldigt länge nu. Jag vill verkligen vinna, att ha en vinst i skol-SM på cv:t vore jättebra för framtida jobb, säger Maria Berg.

Tävlingsreglerna är hårda. De ska göra matbröd, wienerbröd, vetebröd, tårta med text och marsipanfigurer inom loppet av fyra och en halv timme. De har även många förhållningsregler, det ska vara exakt antal av varje bakverk, bestämd vikt, ingen deg över. Avviker de från något blir det poängavdrag.

– Gör de något fel så är de körda, det gäller att fixa alla moment, tappar man fokus på någon detalj så tappar man segern, säger Henrik Löfqvist, lärare i bageri och konditoriämnen på Kungsmadskolan.

Det som eleverna bedöms i är hygien, planering, vikter, utseende, sortiment, smak, om de håller rent omkring sig och mycket annat. Den som vinner tävlingen vinner äran och titeln.

Maria Berg och Madelene Gadd går båda in med inställningen att de ska vinna.

Madelene Gadd håller med sin vän om att vinsten är något de verkligen vill gå in för att nå och hon tror att de har chansen att vinna i år.

– Det ska bli jätteroligt men jag är väldigt nervös.

Emma Holmberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons