Annons

Växjöföretagare misstänks ha mutat chef på kommunalt bolag

Polisen utreder misstänkta mutor mellan en företagsledare i Växjö och en chef på ett av Växjös kommunala bolag. Mututredningen handlar i nuläget om varor för omkring 85 000 kronor.
Växjö • Publicerad 5 december 2020

Det är åklagare vid Riksenheten mot korruption som inlett förundersökningen om givande respektive tagande av muta under tiden april 2016 till februari 2018.

Det aktuella Växjöföretaget och det kommunala bolaget har omfattande affärsrelationer. Den misstänkte bolagschefen har i sin chefsbefattning en nyckelposition i de kontakterna.

Annons

Tre av de misstänkta mutorna som polisen utreder ska ha getts månaderna innan en större upphandling skulle inledas. Upphandlingen slutade med att bland andra Växjöföretaget skrev under ett ramavtal med det kommunala bolaget.

En företagsledare i Växjö misstänks ha mutat en chef på ett av Växjös kommunala bolag. Utredningen, som leds av åklagare vid Riksenheten mot korruption, handlar om gåvor för omkring 85 000 kronor.
En företagsledare i Växjö misstänks ha mutat en chef på ett av Växjös kommunala bolag. Utredningen, som leds av åklagare vid Riksenheten mot korruption, handlar om gåvor för omkring 85 000 kronor.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det finns flera kontantkvitton där inköpen betalats med företagsledarens betalkort – men det är den kommunala bolagschefens namn som finns som mottagare på fakturan.

Det första inköpet handlade om en motorsåg med tillbehör för omkring 10 000 kronor. Ett par månader senare köptes ytterligare varor för 14 000 kronor.

Under sommaren 2016 gjordes det enskilt största inköpet, en minitraktor för 32 000 kronor, och återigen är det den kommunala bolagschefens namn som finns på fakturan.

Ett annat inköp, kort innan ramavtalet undertecknades, som polisen utreder handlar om en röjsåg samt ett blåsaggregat för 14 000 kronor.

Dessutom ingår köpet av ett vapenskåp i utredningen. Det är bolagschefens namn som står på fakturan och det framgår även att skåpet skulle levereras till chefens bostadsadress i Växjö.

Mutbrottsutredningen är i ett tidigt skede och omgärdas av sekretess. Polisen har under en tid efter anmälan samlat på sig information inför förhören med de båda misstänkta som har fått mycket erfarna advokater från Stockholm utsedda som offentliga försvarare. Det är advokater som har större erfarenhet än många av sina kollegor när det handlar om den här typen av brottsutredningar.

Åklagaren som leder förundersökningen vill inte lämna några närmare kommentarer runt utredningen, men bekräftar att två personer har delgivits misstanke om brott.

Hittills har en av de misstänkta förhörts och då fått möjlighet att förklara uppgifterna på fakturorna som är kärnan i brottsutredningen. Inom kort kommer även den andre inblandade att förhöras.

– Jag har inga kommentarer. Det är helt taget i blindo, säger den utpekade företagsledaren och tillägger att det inte finns någon grund för misstankarna.

Annons

Smålandsposten har förgäves sökt chefen vid det kommunala bolaget för en kommentar.

Här saknas innehåll

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons