Annons

Växjöföretaget låter AI och kamera ersätta det mänskliga ögat

Växjöföretaget Gimic siktar på att bli världsledande på att kontrollera industrins produkter med hjälp av kamera och AI.
Men en pandemi har lagt hinder i vägen.
Nu kan en affär med Alfa Laval innebära ett genombrott.
Växjö • Publicerad 2 februari 2023 • Uppdaterad 8 februari 2023

Här saknas innehåll

Genom att analysera bilderna från en kamera kan den artificiella intelligensen (AI) lära sig att skilja till exempel ett korrekt tillverkat kugghjul från ett undermåligt. När kameran placeras på en liten robot blir den flexibel och kan avsyna i stort sett vilket föremål som helst.

Robohelix heter den nya inspektionsstationen som Alfa Laval har köpt de två första exemplaren av.

Annons

– Om du tittar på de här plåtarna är det lite defekter som sticker ut. De avsynar dem manuellt i dag, men ville ha en lösning som sköter det automatiskt. Denna är väldigt revolutionerande, säger Marcus Nilsson.

Han hade erfarenhet från företag inom spelbranschen som Boss Media, Play'n Go och Leo Vegas när han fick idén att använda liknande systemlösningar till industrin.

Det handlar om att med hjälp av bildanalys utföra automatiserade inspektioner för att säkerställa kvaliteten inom industriföretagens produktionsprocesser. Eftersom all information sparas finns möjlighet att korrigera och effektivisera. Företagen kan spara både tid och insatsvaror.

Men Marcus Nilsson märker en väsentlig skillnad. Bland spelföretagen var det lätt att testa något nytt, det gjorde inte så mycket om det inte fungerade till hundra procent från början. För ett industriföretag är riskerna betydligt högre om det skulle släppa igenom undermåliga produkter.

Marcus Nilsson och Viktor Lundqvist visar en Robohelix som nu har sålts till Alfa Laval.
Marcus Nilsson och Viktor Lundqvist visar en Robohelix som nu har sålts till Alfa Laval.Foto: Johan Persson

– Mycket handlar om att utbilda marknaden, de är lite försiktiga inom industrin, lite gammalmodiga, säger Marcus Nilsson, som nu är teknikansvarig på företaget som han grundade för fem år sedan.

Han bedömer att pandemin bromsat utvecklingen eftersom det blev svårare att komma ut och träffa företagen. Omsättningen var en miljon kronor i fjol och fortfarande är det en bit kvar till lönsamhet.

Men det kan vara på väg att lossna.

”Mycket handlar om att utbilda marknaden, de är lite försiktiga inom industrin, lite gammalmodiga.”
Marcus Nilsson, Gimics grundare

Förhoppningen är att affären med Alfa Laval förutom intäkter även skapar förtroende. Nyligen sålde Gimic också en annan modell för produktinspektion till klimatföretaget Munters.

En strategi för Gimic hart varit att komma med i olika samarbeten för att få kontakter med industriföretagen och kunna presentera och testa sina lösningar.

Växjöföretaget har ett nytt projekt för avancerad och innovativ digitalisering tillsammans med Linnéuniversitetet, SKF och Gunnebo. Innovationsmyndigheten Vinnova går in med fyra miljoner kronor.

Marcus Nilsson grundade Gimic efter lång erfarenhet att jobba med utveckling på Växjös ledande spelföretag.
Marcus Nilsson grundade Gimic efter lång erfarenhet att jobba med utveckling på Växjös ledande spelföretag.Foto: Johan Persson
Annons

– Det är för att utveckla ännu mer avancerade AI-modeller för inlärningen. Man kan göra den bättre och snabbare. Vi har fått mycket hjälp av Linnéuniversitetet för att komma åt spjutspetskompetens inom AI. Vi vill vara en brygga för den akademiska världen till industrin, säger Marcus Nilsson.

Han är fortfarande störste ägare i företaget som tog in två miljoner kronor i en nyemission förra året. Bland större investerare märks Merlinumgruppen och Quinary Investment.

– Nu håller vi på att jobba med en större kapitalanskaffning för att få skjuts på det, säger Marcus Nilsson.

Henrik Arvsell har lämnat Merlinumägda företaget Swepart Transmission för att som vd leda Gimic.

– Vi har satt in flera stationer på Swepart och Hordagruppen, men vi vill inte att det ska stanna där, för det går att använda av många fler företag, säger han.

Henrik Arvsell är numera vd för Gimic.
Henrik Arvsell är numera vd för Gimic.Foto: Johan Persson

Nya medarbetare har rekryterats för att få fart på marknadsföring och försäljning.

Säljaren Dan Idofsson märker att det finns stort intresse från företag som han kontaktar för att lyssna på vad Gimic har att erbjuda.

– När jag ringer kan de inte säga ”det här har vi redan”, för det stämmer inte. Ingen har detta. Vi sitter i förarsätet. Det är några som jobbar liknande men det är ingen som matchar oss till hundra procent.

Fakta

Gimic AB

Grundat: 2017 av Marcus Nilsson.

Verksamhet: Levererar AI-baserade lösningar för automatiserade visuella inspektioner för kvalitetssäkring inom industrin.

Omsättning: ca 1miljoner kronor 2022.

Medarbetare: 8.

Största ägare: Marcus Nilsson, Merlinumgruppen och Quinary Investment.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons