Annons

Växjögymnasister förkovrar sig i matte

Är gymnasiematten inte svår nog går det bra att ta en extra kurs och skaffa högskolepoäng. 75 gymnasister från Småland läser nu vektorgeometri på Linnéuniversitetet.
Växjö • Publicerad 14 oktober 2010
Per-Anders Svensson, lektor i matematik, undervisar gymnasieeleverna.
Per-Anders Svensson, lektor i matematik, undervisar gymnasieeleverna.Foto: 
Studierektor Lars Gustafsson.
Studierektor Lars Gustafsson.Foto: Alexander Mahmoud
Dima Kovalenko från Katedralskolan vill lära sig mer matte. För honom hägrar studier på Chalmers
Dima Kovalenko från Katedralskolan vill lära sig mer matte. För honom hägrar studier på ChalmersFoto: 
17-åriga Teresia Bengtsson pluggar idag på Procivitas gymnasium och kan tänka sig bli ingenjör. Därför läser hon extra matte på Linnéuniversitetet.
17-åriga Teresia Bengtsson pluggar idag på Procivitas gymnasium och kan tänka sig bli ingenjör. Därför läser hon extra matte på Linnéuniversitetet.Foto: 

Höstens kurs i vektorgeometri, läses av studenter på campus såväl som på distans. Men - nytt för i år är att också gymnasister är välkomna

– Det hela var ett initiativ när vi för ett år sedan sökte rättigheten att examinera civilingenjörer. Vi slängde ut en trevare hos gymnasieskolor i Småland och fick ett oerhört stort gensvar. Vi blev positivt överraskade, säger studierektorn Lars Gustafsson.

Annons

Att universitet och högskolor ger gymnasieelever tillträde till sina kurser sker sedan tidigare på andra håll i landet

Hur sker urvalet av elever?

– Kursen erbjuds elever som är godkända i matte C på gymnasiet. Alla som vill får vara med.

Slutförd kurs ger förutom gymnasiepoäng också 7,5 högskolepoäng.

Gustafsson säger också att kursen naturligtvis är ett sätt att visa upp Linnéuniversitetet för tilltänkta studenter och att stimulera unga att läsa naturvetenskap.

17-åriga Teresia Bengtsson går tredje året på Procivitas i Växjö.

Varför går du kursen?

– Jag fick möjligheten och valde att ta den eftersom jag funderar på att läsa till ingenjör. Då är det bra att prova på mer matte.

Är det på Linnéuniversitetet du tänker studera i framtiden?

– Jag tycker Växjö är för litet och skulle helst vilja flytta, men detta kanske skulle vara en anledning till att man stannar.

Annons

20-årige Dima Kovalenko är elev på Katedralskolan. För fyra år sedan kom han till Sverige från Ryssland. Och han gillar verkligen matte.

– I framtiden vill jag studera vidare till ingenjör, kanske på Chalmers.

Eleverna kommer från Procivitas och Katerdralskolan i Växjö samt från gymnasieskolor i Vimmerby, Tingsryd, Ljungby, Vetlanda och Kalmar.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons