Annons

Växjös "Hall of fame" får nobben

Idrottsprofiler, medaljer och historien bakom. Det finns ett brett underlag för ett slags idrottsligt ”Hall of fame” i Växjö. Men ett förslag att utreda frågan får nobben – efter sex år utan aktion.
Växjö • Publicerad 4 februari 2014
Foto: 
Foto: 
HISTORIA Stefan ?Lill-Lövis? Johansson, Carolina Klüft, Mats Wilander, med flera. Alla Växjös idrottsstjärnor samlade på ett ställe, i ett idrottshistoriskt center, ett Växjös ?Hall of fame?. Förslaget väcktes 2007 av tre politiker men sedan dess har det inte hänt mer i frågan och nu är förslaget att stänga ärendet.Foto: TTFoto: 

– Ska det upp nu? Det är ju jättegammalt. Jag har inte hört nått om att det skulle komma upp nu i kommunstyrelsen, säger en överrumplad Ann-Kristin Lindquist (S) som är en av förslagsställarna.

Förslaget handlar om att utreda förutsättningarna för ett idrottshistoriskt center. Det presenterades i form av en motion i oktober 2007 och skulle passa utmärkt i Arena-staden, enligt motionärerna. De såg framför sig hur turisterna skulle strömma till Växjö för att ta del av ett utbud förpackat och tillgängligt med stöd av den senaste tekniken.

Annons

Underlaget för tankarna finns i den idrottshistoria som Växjö kan stoltsera med, från Carolina Klüft, raden av tennisstjärnor, Österprofiler, Stefan ”Lill-Lövis” Johanssonoch bakåt i tiden till Tore Sjöstrands OS-guld i London 1948 på 3?000 meter hinder. Kanske till och med Växjö Lakers skulle ta en plats här om förslaget lagts i?dag.

Intressant, tyckte i vart fall en enig politikerkår i kommunfullmäktige och be-ordrade kommunchefen och fritidsnämnden att utreda frågan. Sedan hände egentligen inte så mycket mer. Förrän nu, drygt sex år senare. Och då handlar det mest om att få till ett avslut på hela ärendet, att stänga det. Det har bara legat där och ingen har drivit frågan, förklarar arenachefen Anders Franzén.

– Fokus kring Arena- staden har handlat om framtid och förnyelse och inte historia, säger han.

Anders Franzén och kommunchefen Ove Dahl har föreslagit politikerna att inte gå vidare med frågan. Bedömningen är att kommunen inte har de resurser som krävs för att bygga upp ett idrottshistoriskt museum.

– Det finns ju ”Hall of fame” runt om i världen men det är ganska jobbigt att driva och det krävs nog nästan en nationell satsning för att göra det. För dagen finns det inget utrymme att driva det och ingen har egentligen tagit tag i frågan. Men ingen skulle bli gladare än jag om någon dyker upp med en idé kring det här, säger Anders Franzén.

När Ann-Kristin Lindquist har hämtat sig återkommer hon med full kraft. Hon tänker inte ge upp sin idé så lätt, försäkrar hon.

– Då skriver jag en ny motion till hösten. Jag tycker att det behövs något mer på Arenaområdet, säger hon.

Kommunstyrelsen ska i?dag, tisdag, ta ställning till om kommunen ska utreda frågan vidare eller stänga den som tjänstemännen föreslagit.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons