Annons

Växjös mormoner får ny mötesplats

Från gammalt och otillgängligt, till nyare och centralt. Medlemmar och besökare till Mormonkyrkan har fått en ny lokal att hitta till i Växjö.
– Det känns alltid trevligt att ha något nytt och fräscht, säger Robert Blomberg, församlingsledare.
Växjö • Publicerad 23 juli 2012
Robert Blomberg berättar att han har varit med i kyrkan sedan han var åtta år gammal och att man måste vara så ung för att få bli medlem.
Robert Blomberg berättar att han har varit med i kyrkan sedan han var åtta år gammal och att man måste vara så ung för att få bli medlem.Foto: Calle Berglund

Mormonkyrkan, eller Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga som kyrkan kallas av medlemmarna, kom till Växjö för 150 år sedan. Men tappade många medlemmar under 1800-talets utvandring till Nordamerika. När kyrkan etablerades på nytt under 1950-talet hölls alla träffar, gudstjänster och undervisning i ett hus på väster i Växjö. Och där fortsatte verksamheten från 1954, fram tills i dag

– Det känns alltid trevligt att ha något nytt och fräscht. Den förra lokalen blev ganska trång när vi var runt 40 personer där. Här klarar vi 60 till 70 personer. Det ger oss möjlighet att växa, utan att det känns för trångt. Samtidigt är det enkelt för folk att hitta hit, de behöver inte gå runt i ett villaområde och leta, säger Robert Blomberg, församlingsledare.

Annons

Han berättar att församlingen, eller grenen, i dag har 80 medlemmar som deltar på både spelkvällar, knytkalas, konferenser och grillning. Träffarna börjar och slutar alltid med en bön.

– Vi är en väldigt familjecentrerad kyrka. Men aktiviteterna i sig måste inte alltid ha en andlig baktanke. Det kan handla om att rensa ogräs hos någon som är ensam och inte kan göra det själv, förklarar Robert Blomberg.

Under söndagarna hålls undervisning för barn, unga och vuxna i lokalerna på Storgatan. Något som fler kanske skulle behöva, då okunskapen om Mormonkyrkan och andra religiösa samfund fortfarande finns.

– Folk kan vara oförstående för något som är religiöst överhuvudtaget i dag, vilket är lite tråkigt. De vanligaste fördomarna som jag stöter på är att vi är en sekt som inte går att lämna och att vi har flera fruar. Men det har blivit bättre de senaste åren, säger Robert Blomberg.

Några tavlor saknas fortfarande på väggarna, men framöver är tanken att lokalen både ska vara en ny samlingspunkt och ett center för unga medlemmar.

– Egentligen har vi letat efter lokaler från och till i många år. Kyrkan är en plats för att träffas, växa och lära sig nya saker.

Calle Berglund
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons