Annons

Växjöuppfinning hade varit bra i Japan

Två Växjöbor uppfann ett skyddssystem för kärnkraftsreaktorer. Japanerna valde att inte köpa in deras lösning, som enligt uppfinnaren Leif Lindau, hade minskat dramatiken kring radioaktivt läckage vid kärnkraftverket Fukushima 1.
Växjö • Publicerad 14 mars 2011
Leif Lindau och Lennart Gustavsson fick 1988 Polhemspriset för en teknisk lösning för säkrare kärnkraftverk. Den används vid svenska kärnkraftverk, men inte japanska.
Leif Lindau och Lennart Gustavsson fick 1988 Polhemspriset för en teknisk lösning för säkrare kärnkraftverk. Den används vid svenska kärnkraftverk, men inte japanska.Foto: Per-Erik Sandebäck
Uppfinnaren Lennart Gustavsson samt Göran Axelsson, Göran Wikström och Lennart Erlesand vid den laboratoriemodellen av säkerhetsfiltret för kärnkraftverk.
Uppfinnaren Lennart Gustavsson samt Göran Axelsson, Göran Wikström och Lennart Erlesand vid den laboratoriemodellen av säkerhetsfiltret för kärnkraftverk.Foto: Per-Erik Sandebäck

– Det hade varit bra för dem om att ha vårt system som är ett kontrollerat och bättre sätt, säger Leif Lindau som tillsammans med Lennart Gustavsson arbetade på dåvarande Fläktfabriken.

– Vi försökte sälja systemet i Japan men det finns inte på någon reaktor där, säger han och konstaterar att det däremot används på alla svenska kärnkraftverk.

Annons

Det var under 80-talet de två uppfann ett system för filtrerad tryckavlastning vid kärnkraftverk. Det var från början tänkt att användas vid precis sådan utveckling som varit vid kärnkraftverken i Japan. Alltså när trycket i verket har byggts upp och det finns risk för en härdsmälta. Då skulle deras uppfinning gå in som en tredje skyddsbarriär och rena dem från radioaktiva ämnen.

Konstruktionen

– Vår lösning är att kontrollerat släppa ut trycket genom ett filter så att radioaktiviteten inte kommer ut, säger Leif Lindau som är pensionär nu och bor i Arlöv.

Uppfinningen ledde till att Leif Lindau och Lennart Gustavsson år 1988 fick det prestigefylla Polhemspriset. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för en genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och ha befunnits konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.

Förutom en guldmedalj var prissumman då 50 000 kronor.

Juryns motivering var: "deras kreativa utvecklingsinsatser att på ett genialt, ingenjörsmässigt sätt skapa ett enkelt och oberoende säkerhetssystem för kärnkraftsreaktorer i händelse av allvarliga reaktorhaverier".

Redan då, 1988, hade alla svenska kärnkraftverk detta system installerat och det hade väckt stor uppmärksamhet i bland annat Västtyskland, Sovjetunionen och Japan. Japan valde alltså att inte köpa in systemet.

Men Leif Lindau vill inte utbrista orden "Vad var det jag sa", men anser att Japan borde ha haft systemet som togs fram på Fläktfabriken.

– De var korkade som inte köpte när de hade chansen.

Menar du att många japaner hade sluppit vara rädda och oroliga då?

– Oja, säger Leif Lindau.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons