Annons

Viktiga valfrågor inte alltid debatterade

Sjukvård, skola och utbildning plus jämställdhet toppade när väljarna listade de viktigaste valfrågorna 2018. Men frågorna kom inte alltid fram i valrörelsen.
Växjö • Publicerad 10 september 2018

Medan valdebatten till stor del kretsat kring frågorna om integration och lag och ordning visade SVT:s vallokalsundersökning, Valu, på valdagen att svenska folket tycker att sjukvård, skola och utbildning plus jämställdhet är viktigast.

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, menar att jämställdheten seglat upp som viktig sedan abortfrågan lyftes när Annie Lööf (C) kritiserade Jimmie Åkesson (SD) för att vilja begränsa aborträtten.

Annons

– Den frågan blir då en jämställdhetsfråga och inte en sjukvårdsfråga, säger Magnus Hagevi.

Magnus Hagevi är statsvetare och tycker inte att man ska läsa in för mycket i valfrågornas rangordning. ”Det är väldigt tätt mellan placeringarna”, säger han.
Magnus Hagevi är statsvetare och tycker inte att man ska läsa in för mycket i valfrågornas rangordning. ”Det är väldigt tätt mellan placeringarna”, säger han.Foto: Barometern-OT

Om jämställdheten är viktig som valfråga varför lockar inte Feministiskt initiativ fler väljare?

– Dels är partiet inte med i debatterna i medierna. Dels har de andra frågor där partiet ligger väldigt nära Vänsterpartiet, säger Magnus Hagevi.

Den senaste tiden, menar Magnus Hagevi, har S, M och KD närmat sig varandra när det gäller flyktingpolitiken, men inte riktigt debatterat den.

– Inget av partierna har egentligen något intresse av att debattera frågan då den drivs av SD.

Så här dagen efter valet, vilken fråga ser du som viktigast?

– Regeringsfrågan. Jag är bekymrad över att man inte kommer överens om en statsministerkandidat. Det behövs en lag om en sådan här situation uppstår och den ska skrivas i lugn och ro. Inte när någon kan vinna eller förlora och det är stora konflikter mellan partierna, säger Magnus Hagevi.

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons