Annons

Vill att Växjö ska få egen arbetsförmedling

Växjö kommun tycker att lokal kunskap saknas hos arbetsförmedlingen. Därför vill Växjö på försök sköta den lokala arbetsmarknadspolitiken.
– Jag har svårt att tänka mig att vi skulle kunna göra det här sämre, säger Bo Frank.
Växjö • Publicerad 26 augusti 2014
Bo Frank (M), Per Schöldberg (C) och Åsa Karlsson Björkmarker vill att Växjö ska få driva arbetsförmedling.
Bo Frank (M), Per Schöldberg (C) och Åsa Karlsson Björkmarker vill att Växjö ska få driva arbetsförmedling.Foto: Anna Fritzén

– Vi kan minst göra det lika bra eftersom vi får ytterligare en pusselbit kring utbildningspolitiken och näringslivspolitiken, fortsätter han.

De tre kommunalråden Bo Frank (M), Per Schöldberg (C) och Åsa Karlsson Björkmarker (S) är eniga om att de här tre områdena hänger ihop. Nu har de gjort gemensam sak när de skrivit till regeringen med en förfrågan om Växjö kommun kan få ha en försöksverksamhet där man driver en lokal arbetsförmedling.

Annons

Politikerna menar att Växjö kommun är både tillräckligt stor och tillräckligt liten för att vara representativ för fler kommuner. Här finns kvalificerade arbetsplatser liksom många människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Vi har hela spektrat, ett slags mini-Sverige. Men vi är också tillräckligt små för att ha etablerade kontakter med näringslivet, menar Per Schöldberg.

Kommunalråden är tydliga med att de inte riktar någon kritik mot arbetsförmedlingen. Trots det tror de sig kunna ta över arbetet och göra det bättre. Arbetsförmedlares krav på administration är ett hinder för att få människor i arbete menar Åsa Karlsson Björkmarker.

– Jag har träffat många arbetsförmedlare som känner att de gärna skulle förmedla just jobb men istället får de syssla med mycket rapportering, granskning och kontroll.

Hon menar att det finns ett stort behov av arbetskraft.

– Samtidigt saknar nästan 3000 Växjöbor arbete. Där tror jag att vi på en lokal nivå har betydligt bättre möjlighet att matcha kompetensförsörjning.

Vad det kommer att kosta är ännu för tidigt att säga något om.

– Det har gjorts en del beräkningar, men det kostar egentligen ingenting eftersom det kostar redan idag. Vi har en statlig arbetsmarknadspolitik och en kommunal. Det handlar om att arbeta på ett nytt och annorlunda sätt, säger Per Schöldberg.

Om regeringen gör tummen upp är förhoppningen att förstudien till pilotprojektet kommer att kunna göras under 2015.

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons