Annons

Vill verka för ökad återvandring

Växjö måste bli bättre på att stödja de flyktingar som vill återvända hem. Det tycker två moderatpolitiker i en skrivelse till kommunstyrelsen.
Växjö • Publicerad 24 december 2013
Peter Norrman (M) har tillsammans med Benny Johansson (M) föreslagit kommunstyrelsen att Växjö ska utveckla metoder för att stödja återvandring.
Peter Norrman (M) har tillsammans med Benny Johansson (M) föreslagit kommunstyrelsen att Växjö ska utveckla metoder för att stödja återvandring.Foto: Urban Nilsson

”Det lyckligaste slutet på en flykt kan vara att återvända och bygga upp sin tillvaro på nytt när situationen så tillåter”, skriver de moderata politikerna Peter Norrman och Benny Johansson till kommunstyrelsen. De föreslår att Växjö ska bli försökskommun för ett projekt för att stödja återvandring och hänvisar till Erpum, ett EU-samarbete som Migrationsverket deltar i.

Erpum, European Return Platform for Unaccompanied Minors, startades 2011 och målet är att organisera återvändande för ensamkommande barn från Afghanistan och Irak som fått avslag på sina asylansökningar. För detta syfte ska barnhem inrättas i hemlandet.

Annons

Erpum har fått kritik av såväl Thomas Hammarberg, tidigare Europa­rådets kommissionär för mänskliga rättigheter, som företrädare för Rädda Barnen.

Yvonne Bengtsson, Vislanda, har mångårig erfarenhet som god man och vårdnadshavare åt ensamkommande flyktingbarn. Hon är också skeptisk.

– Kan man följa upp det så att det verkligen fungerar? Det här låter som en alldeles för enkel lösning, mest ett sätt att bli av med problemet och två sina händer. Många av de här barnen bär på en enorm ryggsäck när de kommer hit, är både traumatiserade och befinner sig en väldigt komplicerad situation. Många vågar inte åka hem utan gömmer sig hellre.

Förslagsskrivaren Peter Norrman menar att det inte bara handlar om flyktingbarn.

– Vi har förhoppningen att det ska bli något mer generellt för en bredare grupp. Vi har en känsla av att det finns ett behov här.

Erpum har fått en del kritik?

– Det känner jag inte till.

Hur många ensamkommande flyktingbarn i Växjö berör ert förslag?

– Det har jag ingen aning om. Det handlar mer om att lyfta frågan om stöd till de som vill återvända.

Det finns alltså människor här som vill flytta tillbaka och behöver ökat stöd för att göra det?

Annons

– Ja, de signalerna har vi fått.

Vet du vilka länder det handlar om?

– Det är nog från många områden, både Mellanöstern och Afrika.

Det finns ju återvändarbidrag i dag.

– Ja, men jag vet inte i vilken utsträckning de kunnat utnyttjas.

Vad tycker du saknas i det systemet då?

– Det handlar mer om att börja jobba med de här frågorna mer aktivt.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons