Annons

Villabygge på åkermark - knivig fråga för politiken

Villabygge på åkermark har gett mersmak.
Nu vill ägaren i Marklanda se fler villor där.
Det är en fråga som sätter politiken på prov.
Växjö • Publicerad 6 november 2017

Trenden är att fler vill bosätta sig på landsbygden.

– Vi har fler förhandsbesked än någonsin när det gäller byggnation på landsbygden och det är ju väldigt roligt, säger kommunalrådet Per Schöldberg (C).

Per Schöldberg (C), kommunalråd i Växjö.
Per Schöldberg (C), kommunalråd i Växjö.Foto: Urban Nilsson
Annons

Men landsbygdsutvecklingen, som politikerna säger sig värna om, innehåller en hel del komplikationer när det gäller villabyggen.

Smålandsposten har i flera artiklar rapporterat om problematiken med att lösa va-frågan på flera håll, som i Dädesjö, Furuby och Rinkaby, när fler vill bosätta sig där.

Bostadsbygge på brukad åkermark är en annan sida av saken som nu aktualiserats i Växjö kommun.

På den här åkern i Marklanda utanför Växjö vill fastighetsägaren bygga nio villor. Han har ansökt om ett planbesked från kommunen. Förslaget till kommunledningen är att säga nej men politikerna har inte kunnat bestämma sig ännu.
På den här åkern i Marklanda utanför Växjö vill fastighetsägaren bygga nio villor. Han har ansökt om ett planbesked från kommunen. Förslaget till kommunledningen är att säga nej men politikerna har inte kunnat bestämma sig ännu.Foto: Lennart Ernstsson

En fastighetsägare i Marklanda har sedan tidigare fått klartecken för tre villor på sin åkermark. Tre tomter har styckats av och villorna står på plats.

Nu har han vänt sig till kommunen för att få besked om ytterligare nio fristående villor i anslutning till de tre som finns där i dag.

Politikerna i både miljö- och hälsoskyddsnämnden och i tekniska nämnden har slagit bakut. De vill inte att ännu mer åkermark ska omvandlas till villatomter.

Invändningarna handlar bland annat om om biotopskydd, att man ska vara varsam med exploatering av värdefull jordbruksmark, störningar av fågellivet, biologisk mångfald, värdet av mark för livsmedelsproduktion och risk för dyra va-lösningar.

Tjänstemannaförslaget till politikerna i kommunstyrelsen är också att säga nej.

Det anses inte vara ”lämplig markanvändning” med tanke på allmänna intressen som kulturmiljö, landskapsbild och jordbruksmark, enligt kommunchefen Monica Skagne och planeringschefen Paul Herbertsson.

Men när det blev dags för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott att ta ställning till villabygget i Marklanda tog det stopp.

Annons

– Vi lyfte faktiskt ut det ärendet. Vi sa så här, att vi tar ett varv till och tänker igenom hur vi vill göra, förklarar Per Schöldberg.

Det ger ju olika signaler från olika delar av den kommunala förvaltningen, så vad gäller?

– Man har dragit lite olika slutsatser utifrån det uppdrag man har, men i slutänden måste ju också kommunstyrelsen sätta ner foten här. Där är vi nu och jag kan inte säga mer just nu. Jag vill tänka ett varv till innan vi lägger fram förslag till beslut.

Det är byggnadsnämnden som slutligen tar beslut i planfrågan.Ort utanför Växjö

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons