Annons

Vindkraftsprojekt blåses av

Tillsammans skulle landstingen i Kalmar och Kronoberg köpa vindkraftverk för upp till 195 miljoner kronor, den offentliga upphandlingen är klar. Men nu börjar landstingsledningen i Växjö att darra.
– Vi kommer troligen inte att fatta beslut om det här innan sommaren, säger landstingsrådet Suzanne Frank (M).
Växjö • Publicerad 21 februari 2012

I november ifjol avsatte landstinget i Kalmar 105 miljoner kronor i sin investeringsbudget för att köpa vindkraftverk under 2012 men i Kronoberg har något politiskt investeringsbeslut aldrig fattats. Däremot har man från Kronoberg varit villig att ingå i den gemensamma upphandlingen av upp till 26000 MWh vindkraftsel årligen till de båda landstingen, en upphandling som nu är klar men där det slutgiltiga tilldelningsbeslutet ännu inte är fattat och offentligt.

– Nu har vi lyckats förlänga anbuden till i april eftersom man inte har något investeringsbeslut i Kronoberg vilket vi trodde att man hade, det pågår fortfarande någon form av politisk diskussion, säger Håkan Sjöborg, landstinget Kalmars upphandlingschef.

Annons

Och medverkan från Kronoberg är nödvändig för att de anbud som ligger ska vara giltiga. Men landstingsrådet Suzanne Frank (M) är inte villig att avge några löften om beslut redan i april.

– Nej, de är en stor fråga och vi måste förankra det här i alla partier och vara överens, titta på kostnader och miljöhänsyn. Det är en komplicerad sak där det inte går att ha någon bestämd åsikt idag och som innebär stora investeringar, vi vet inte hur payoffen ser ut.

Allianspartierna har fått information om upphandlingen men Suzanne Frank säger sig ändå ha alldeles för dålig kunskap om projektet. Besluten brådskar och inte bara på grund av den redan genomförda upphandlingen. Landstinget Kronoberg lanserade stolt sitt nya tecknade klimatavtal med länsstyrelsen strax före årsskiftet där man tog på sig uppgiften att hälften av landstingets elförbrukning skulle komma från vindkraft 2013.

– Men det går kanske att uppnå på andra sätt än att vi ska köpa egna vindkraftverk, vi vill se alternativ, säger Suzanne Frank.

Hennes kollega i Kalmar, landstingsrådet Anders Henriksson (S) vill inte kommentera den politiska tvekan i Kronoberg.

– Vi måste respektera den politiska process som pågår i Kronoberg men samtidigt ser vi ju gärna att vi kommer igång.

Han ser både de ekonomiska och miljömässiga vinsterna som hägrar och menar att projektet varit väl förankrat från början i Kalmar och kallar det mycket angeläget.

– Vi har varit noggranna med att hålla oss välinformerade hela vägen

Vad som händer om Kronoberg drar sig ur upphandlingen vill han inte spekulera i.

– Då är vi i ett nytt läge och får agera utifrån det, det kan jag inte ha några åsikter om idag.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons