Annons
Personalen på Waldorfskolan i Växjö har varslat hela personalstyrkan om uppsägning.
Sammanlagt handlar det om ett tiotal anställda.
Orsaken är att skolan under flera år haft för få elever.
Växjö • Publicerad 3 mars 2011
Rektorn på Waldorfskolan, Mia Bergqvist, och hela den övriga personalstyrkan har varslats om uppsägning. Foto: Lennart ErnstssonFoto: Lennart Ernstsson

– Det känns alltid tråkigt att lägga ett varsel. Men att vi har gjort det och bestämt oss för att varsla all personal är för att skapa största möjliga handlingsutrymme när det gäller skolan till hösten. Vi vet inte vilken personal som behövs då, säger rektorn Mia Bergqvist.

Waldorfskolan i Växjö är en F-9-skola som i dag har 61 elever.

Annons

– Vi skulle behöva vara runt 80 elever för att ha allt det som behövs för att ha en god kvalitet på Waldorfpedagogiken.

Men det var flera år sedan som skolan hade så många elever och de sista åren har varit tunga, berättar Mia Bergqvist.

– De har varit hundår som man säger. Vi har på ganska mycket vilja och offervilja från personalen, arbetat utan att ha någon vidare löneutveckling och vi har tagit på oss fler och fler uppgifter.

Andra friskolor känner av ett väldigt tryck, varför gör inte ni det?

– Ja, det undrar jag också jättemycket över. För det är en väldigt bra skola. De som kommer hit trivs jättebra och föräldrarna är nöjda. Jag tycker faktiskt att det är konstigt. Men det handlar mycket om marknadsföring i dag och vi är väl inte riktigt med i den svängen, utan tänker att en god vara säljer sig själv.

Enligt Mia Bergqvist är både elever, föräldrar, personal och huvudmannen, Stiftelsen Linnéaskolan, väl införstådda med situationen.

– Vi har lagt alla korten på bordet och det känns bra för mig.

Varslet är startskottet för en rejäl översyn av skolan, organisationen och styrningen. Nyligen bildades också en marknadsföringsgrupp som ska jobba för att sälja in skolan.

– Waldorfskolan kommer att finnas kvar. Det kan jag säga till hundra procent. Vi är inte blacka utan vi har pengar på kontot, säger ledamoten i stiftsrådet, Göran Lundell.

Men det behövs fler elever.

– Annars är det inte hållbart i längden, säger han.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons