WTC nominerat som Sveriges fulaste nya hus

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Johan Christensen

Det är nybildade ideella föreningen Arkitekturupproret som arrangerat tävlingen efter brittisk förlaga. World Trade Center i Växjö kallar tävlingsarrangören för "en dålig 1960-tals pastisch".

Arkitektupproret har fått 12 000 medlemmar på Facebook sedan 2015 och det var där Sigvald Freylander, numer sekreterare i den ideella föreningen Arkitektupproret, drog igång omröstningen.

– Den här typen av sammanslutning finns runt om i hela världen. Och just en sådan här tävling har man haft i England sedan 2006. Där var det prins Charles som beskrev en modernistisk tillbyggnad på British Museum som en böld, carbuncle på engelska, i ansiktet på en gammal vän. Det fick slog igenom och så skapade man ett fulpris, The Carbuncle Cup.

I Sverige har tävlingen fått namnet "Kasper Kalkon-priset" med en ironisk blinkning åt Kasper Salin-priset som delas ut av Sveriges Arkitekter.

Facebookmedlemmarna i Arkitekturupproret har fått nominera och från Växjö kom förslaget WTC, bland de övriga finns bland annat Täbys nya kommunhus, Comfort hotell i Norrköping och Segerstedtshuset i Uppsala.

Alla med det gemensamt att de är exempel på modernistiska byggnader av just det slag som Arkitektupproret har väldigt svårt för.

– I praktiken har det bara kommit elände efter 1930-1945 i Sverige, sen har det egentligen bara blivit värre och värre, säger Sigvald Freylander.

Hittills har knappt 500 personer lagt sina röster i tävlingen och enligt Sigvald Freylander kommer vinnaren att koras efter 1000 röster. Men det viktiga är då att det är folkets röst som avgetts menar Sigvald Freylander och inte någon "elit-jury".

För honom är arkitektur bara ett stort fritidsintresse även om han har ägnat sig åt byggnadsfrågor som politiker i byggnadsnämnden i Danderyds kommun för miljöpartiet.

Det stora intresset för både Arkitektupproret och den alldeles nya tävlingen har överraskat honom och de andra som drog igång Facebookgruppen. Man är nu så efterfrågad att man var tvungen att bilda en ideell förening, men till den har man inte inlett någon medlemsvärvning än.

Sigvald Freylander följer arkitekturdebatten i Växjö nära, inte minst genom kontakterna med IT-entreprenören Björn Sundeby som planerar att bygga hus utmed Ingelstadvägen i sen 1800-tals stil med anknytning åt husen som finns på Strandvägen i Stockholm

– Han står oss väldigt nära. Hur nära vill jag inte kommentera. Men det jag kan säga är att skulle de projekten genomföras så tror jag att det blir den absoluta vattendelaren i svensk arkitekturhistoria. Då kommer proppen att gå ur och vi kommer att få se mängder med sådana här nybyggen runt om i Sverige, säger Sigvald Freylander.