Annons
Nyheter

Måndagsklubben – en social träffpunkt

Nyheter • Publicerad 21 december 2010
Mittfältare var Anna Rye Wolf, moderklubb Räppe, och Anna Fransson, moderklubb Växjö Norra.
Mittfältare var Anna Rye Wolf, moderklubb Räppe, och Anna Fransson, moderklubb Växjö Norra.Foto: Sven Elofsson
Sofia Cegrell, Växjö BK, Tina Svanbring, Öster, och Anette Herbertsson, Växjö Norra, gillade att göra mål.
Sofia Cegrell, Växjö BK, Tina Svanbring, Öster, och Anette Herbertsson, Växjö Norra, gillade att göra mål.Foto: Sven Elofsson
Framtidens lirare? Hovshaga AIF:s tioåringar, från vänster Alice Ravelli, Norma Lindqvist och Ida Hultqvist, tränade innan veteranerna. Fakta Måndagsklubben Var: Gympasalen i Staples på Växjös väster. Traditionen: Tjejerna startade 2005. Några profiler: "Madde" Petersson, Linda Alrikzon, Annca Steen och Malin Möller för att nämna några som saknades igår.
Framtidens lirare? Hovshaga AIF:s tioåringar, från vänster Alice Ravelli, Norma Lindqvist och Ida Hultqvist, tränade innan veteranerna. Fakta Måndagsklubben Var: Gympasalen i Staples på Växjös väster. Traditionen: Tjejerna startade 2005. Några profiler: "Madde" Petersson, Linda Alrikzon, Annca Steen och Malin Möller för att nämna några som saknades igår.Foto: Sven Elofsson
Mor och dotter. Intiativtagaren Petronella Gunnskog med dottern Ebba Lundström.
Mor och dotter. Intiativtagaren Petronella Gunnskog med dottern Ebba Lundström.Foto: Sven Elofsson

De har spelat i allsvenskan i Öster, flera av dem har tillhört de olika Smålandslagen, och ett par har varit med i flicklandslaget.

Kärleken till fotbollen har bestått genom åren för ett gäng damer från Växjö.

Annons

Varje måndag samlas de i en gymnastiksal hos företaget Staples (före detta Skrivab) för att spela fotboll och fika tillsammans. I dessa tider byts julklappar.

– Det började med att Östertjejerna, födda 1972, bestämde sig för att träffas någon gång för att lira. Sedan har tjejer från Växjö BK, Växjö Norra och Växjö FF fyllt på, berättar intiativtagaren Petronella Gunnskog, en gång i tiden stabil Österback.

Veteranerna, om damerna tillåter benämningen, spelar gärna inomhuscuper som gamla Smp-sparken i Växjö Tipshall och Böljans Cup i Falkenberg

I Växjökorpen spelar gänget under namnet "Måndagsklubben" av den enkla anledningen att damerna har sin lilla träning på just veckans första dag.

Att de vunnit korpen förstår de flesta.

– Men det finns ett bra damlag från Lenhovda i korpen, säger Tina Svanbring, som liksom syster Ulrika spelade i flicklandslaget.

Tina hann med en inofficiell landskamp 1986, året innan hon värvades från Öster till klassiska Öxabäck.

Nu laddar fotbollsgänget för trettonhelgen. Då samlas före detta aktiva Växjötjejer i olika bollsporter för att tävla i olika idrotter i Fagrabäckskolan. Att bollen är med är ett måste.

Det kämpas om att vinna mer eller mindre fula priser.

– Då får vi alla horn i pannan som gamla tävlingsmänniskor, säger Anna Rye Wolf.

Annons

Det var gammalt och ungt i gympasalen igår. Träningstimmen före det mogna gänget, med de flesta kring 40-årsåldern, hade Hovshaga AIF:s tioåriga flickor.

– Jag ska bli bättre än både min mamma och moster, lovade Ebba Lundström.

Ebbas mamma är nämnda Petronella och moster är Pernilla Gunnskog, en av Sveriges bästa innebandydamer genom alla tider.

Måndagsklubben

Var: Gympasalen i Staples på Växjös väster

Traditionen: Tjejerna startade 2005

Några Profiler: "Madde" Petersson, Linda Alrikzon, Annca Steen och Malin Möler för att nämna några

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons