Annons

Så jobbar kommunen med snöröjning

I onsdagens Smålandsposten riktar Magnus Karlsson kritik mot hur snöröjningen på framför allt villagator och cykelvägar i Växjö kommun fungerar.
Med det här svaret vill jag förtydliga hur tekniska förvaltningen, Växjö kommun, arbetar med och prioriterar snöröjning.
Replik • Publicerad 16 februari 2018

Den senaste tiden snöande har varit en extra utmaning för tekniska förvaltningen personal. Med snö, regn och snöblandat regn i olika omgångar och dessutom med en temperatur som legat runt nollan med blidväder på dagtid och minusgrader på natten har hanteringen av snö varit ovanligt komplicerad. För att ge svar på kritiken vill jag här tydliggöra ansvaret att vi med den budget som vi har att förfoga över gör kloka prioriteringar för att nå det bästa resultatet.

Vad som är tydligt är att vi i Växjö kommun premierar cykling framför bil. Därför har vi sänkt startkriterierna för snöröjning på gång- och cykelvägar från fem till tre cm snödjup. Sedan 2016 sopsaltar vi även flitigt använda cykelsträckor i staden, vilket innebär att vi sopar, plogar och saltar marken samtidigt. Dessa cykelvägar har närapå sommarstandard.

Annons

Vår första prioritet ligger alltså på att snöröja huvudvägnätet för cykelbanor. Samma prioritet har stora trafikleder, vägar för viktiga samhällsfunktioner och kollektivtrafik. Därefter snöröjer vi stora bostadsgator, samt resten av gång- och cykelvägnätet. Villagator får vänta till sist då mängden trafik på dessa är förhållandevis liten. Startkriterium för snöröjning på villagator är 8–10 cm snödjup.

Hittills den här vintern har det snöat mycket. För att värna trafiksäkerheten och framkomligheten på våra stora trafikleder och gång- och cykelvägar har vi behövt snöröja dessa i flera omgångar. Eftersom villagatorna har ett annat startkriterium kan det innebära att snö hinner packas och frysa fast på gatan innan vi är där och snöröjer. När det sedan blir plusgrader blir det snömodd och det kan upplevas svårt att ta sig fram.

Vad gäller ansvarsfrågan, som Magnus också undrar över, är det alltså kommunen som ansvarar för att snöröja körbanor, gång- och cykelvägar (markerade med blå, runda skyltar) samt övrig allmän platsmark såsom torg och kommunens p-platser.

Fastighetsägarens ansvar är att hålla trottoaren eller gångbaneutrymmet utanför sin egen fastighet fri från snö och is.

När kommunen behöver använda trottoaren eller gångbaneutrymmet för snöupplag för att göra gatan framkomlig, så kallad Norrlandsplogning, frångår fastighetsägarens ansvar för snöröjning av densamma. Vi använder Norrlandsplogning för att minimera kostnaderna och transporterna för att forsla bort snön.

Fredrik Ivarsson, avdelningschef Produktion, tekniska förvaltningen Växjö Kommun

Annons
Annons
Annons
Annons