Annons

Förändring för att utveckla kulturskolan

Växjö kommuns utbildningsförvaltning svarar på Lärarförbundets debattartikel i Smålandsposten den 31 januari där Lärarförbundet skriver att lärarna på kulturskolan känner sig överkörda och att de har tappat förtroendet för kommunen som arbetsgivare.
Debatt • Publicerad 7 februari 2018

Under våren 2017 gjordes en förändring i utbildningsförvaltningens organisation genom att sätta Kulturskolan och fritidsgårdarna under ”samma tak”. Enheten kallas ”Ungas fria tid” och samverkades enligt de rutiner som finns. Det betyder att information om förändringen tagits upp dels på arbetsplatsträffar och dels på facklig nivå – helt enligt samverkansavtalet. Denna organisationsförändring har med andra ord inte skötts annorlunda än någon annan omorganisation inom utbildningsförvaltningen. Den övergripande risk- och konsekvensanalysen har även kommunicerats med berörda fack.

Vi beklagar att Lärarförbundet väljer att föra debatten i media i stället för i god samverkan. God samverkansanda bygger på ansvar från båda parter. Det som Lärarförbundet för fram i sin debattartikel är att personalen på Kulturskolan upplever att beslutet om den ovan nämnda omorganisationen inte är förankrad på arbetsplatsen, och att det har saknats inflytande och påverkansmöjligheter. Vi tar givetvis Kulturskolans personal och deras upplevelser på allvar. Vår uppfattning är att vi har haft en tydlig och bra dialog kring omorganisationen och uppdraget med berörd chef, som i sin tur har ett ansvar att informationen förs vidare och förankras hos medarbetarna.

Annons

Tanken är att ”Ungas fria tid” ska bli en stark enhet som sätter ungas fritidsaktiviteter och kulturutövande i fokus. Enheten ska ge möjligheter så att så många barn och unga som möjligt ska få likvärdig tillgång till kultur- och fritidsaktiviteter – både dag och kvällstid - oavsett geografiska eller ekonomiska förutsättningar. Utbildningsförvaltningen samarbetar redan med fler förvaltningar kring detta.

Som en av flera grunder till organisationsförändringen låg en nationell utredning som handlar om att utveckla kulturskolornas uppdrag. Omorganisationen som har gjorts ligger därför helt i tiden. Därmed inte sagt att omorganisationer inte tar tid och kan vara komplexa. Arbete pågår just nu mellan verksamheternas chefer med att ta fram riktlinjer för Kulturskolans verksamhet, fritidsgårdarnas verksamhet samt kring möjliga gemensamma satsningar. När ny chef finns på plats kommer hen fortsatt att vara en viktig del i detta.

Givetvis ska det positiva arbetet som Kulturskolan – och fritidsgårdarna – gör i dag bevaras även i den framtida organisationen. Till syvende och sist handlar omorganisationen om att utveckla verksamheterna mot nya mål.

Camilla Holmqvist, förvaltningschef utbildningsförvaltningen

Anders Elingfors, verksamhetschef

Roland Hybelius, områdeschef

Louise Nygren, enhetschef

Annons
Annons
Annons
Annons