Annons

Det handlar inte bara om en simhall

Det handlar även om en hel sjö: Växjösjön. En naturlig träffpunkt, ett fantastiskt promenadstråk, en plats som har haft betydelse innan platsen fick namnet Växjö.
Insändare • Publicerad 25 mars 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om Växjö simhall går vidare.
Debatten om Växjö simhall går vidare.Foto: Lena Gunnarsson

Jag har haft ett långvarigt förhållande till både sjön och simhallen. På 70-90-talet samlades barn, unga och ledare från hela Småland för utbildning och kurser.

På den tiden var sportdykningen en ideell klubbverksamhet, och eldsjälen, badmästare och vännen Kalle Broqvist var en av de drivande krafterna i staden.

Annons

En annan samlande kraft, inte minst ekonomiskt och organisatoriskt för de ideella klubbarna, var Smålands Idrottsförbund, med Lars Åke Lagrell och hans sekreterare.

Men det var inte historia det här skulle handla om utan nutid, och framtiden i Växjö.

Jag flyttade till Växjö 2004 och i slutet på april 2018 lastade jag min kanot, för en paddeltur på Växjösjön och samtidigt göra en videoinspelning. Och under turen började jag fundera varför sjön inte utnyttjades till sin fulla potential, den är fortfarande en "oslipad diamant" även om infattningen har delvis putsas upp.

Men sedan är det så att vissa saker måste mogna. Filmsekvenserna ligger på hårddisken, och när jag nyligen började redigera filmen så kom följande tanke upp: Varför bara en sjö att gå runt? Utnyttja hela sjön, gör den till en gnistrande vacker diamant.

Nu har jag ödslat för många tecken på ovidkommande, så nu blir det mycket kortfattat, så får vi se vad just du tycker.

Mitt förslag till hela konceptet, som inte kräver enorma investeringar utan kan ske i etapper (förutom simhallen förstås), är:

1. Ny simhall intill den gamla, plats finns, om marken och det gamla huset söder om simhallen köps in, (synd att staden missa det).

2. I ny simhall kan omklädningsrum planeras för triathlon och multisportare, och med reserverade simbanor i sjön.

3. Omklädningsrummen kan även utnyttjas vintertid, då Växjösjön blir som en Wollman Rink, en skridskobana i Central Park, Manhattan. Tänk tanken med hela familjer på skridskoutflykt på den gnistrande isen och en söndagsmiddag på någon av staden krogar eller simhallens servering

4. När det åter blir sommar kan sjön utnyttjas till kurser i paddling. Stå-upp paddlare möte jag på min tur, och platsen är perfekt, ingen kan paddla bort sig.

Annons

5. Till sist. Tänk er familjen på en stilla roddtur på sjön. Människor utan den naturliga koppling till vatten som jag och många med mig fick från vi föddes.

En plats för integration och möte mellan kulturer, så som när Växjö växte fram "vid sjön där vägarna möts".

Sjön skall vara fri från motorbåtar, förutom några eldrivna enbart för tillsyn och säkerhet.

Och ni som är politiker. Tänk till för ett felaktigt beslut går inte att ångra

Björn Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons