Annons

Digitalisering kan korta köer i vården

”Med digitala hjälpmedel kan mer fokus läggas på patientkontakt, samtidigt som uppsikten över patienternas vårdbehov förbättras”, skriver Mikael Johansson (M) och Oliver Rosengren (M).
Debatt • Publicerad 13 april 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Digitalisering är ett bra verktyg för att korta köer och minska personalbrist i vården, anser Mikael Johansson (M) och Oliver Rosengren (M).
Digitalisering är ett bra verktyg för att korta köer och minska personalbrist i vården, anser Mikael Johansson (M) och Oliver Rosengren (M).Foto: Isabell Höjman

Kronobergare ska ha en trygg och tillgänglig vård att lita på. För att förbättra arbetsmiljön och bättre tillvarata personalens kompetens kan modern teknik hjälpa. Sveriges kommuner och landsting (SKL) bedömer att det saknas 12 miljarder kronor i regionerna redan under mandatperioden, förutsatt bibehållen skatt och oförändrad personaltäthet i offentlig sektor. Andra expertbedömningar pekar i samma riktning.

En svensk sjukhusläkare ägnar mindre än en tredjedel av sin tid direkt åt patienter. Dubbelt så stor andel av tiden kan läggas på patienterna med rätt IT-stöd och en bättre fungerande organisation enligt internationella erfarenheter.

Annons

För den nya Alliansledningen i Region Kronoberg är det prioriterat att klara ekonomin och förkorta vårdköerna. Ett redskap för att tillhandahålla rätt vård i rätt tid och samtidigt ta tillvara på regionens resurser bättre är att använda modern teknik. Med digitala hjälpmedel kan mer fokus läggas på patientkontakt, samtidigt som uppsikten över patienternas vårdbehov förbättras. Vi presenterar här ett e-hälsoinitiativ för kortare köer, bättre vård och hållbar ekonomi:

• Digitala diagnosstöd. Patienten eller anhöriga kan registrera hälsotillstånd löpande i ett smart diagnosstöd på exempelvis en läsplatta. Vid behov av vård kan informationen skickas till vårdcentraler för att ge läkaren eller annan vårdpersonal en god bild av läget. Mötet mellan patient och läkare eller annan vårdpersonal kan bli mer fokuserat på patientmötet, än på informationsinhämtning för att sätta diagnos. Digital överföring av vitalparametrar och kliniska beslutsstöd är viktiga initiativ.

• Automatisk vårdkontakt. Med digital direktkontakt och bevakning i realtid av olika mätvärden har inläggningarna av kroniskt sjuka kunnat minska med hälften, samtidigt som sjukhusinfektionerna minskat och sjukvårdskostnaderna för patientgruppen sjunkit med en tredjedel i internationella exempel. Systemen larmar vid akuta värden och ger direktkontakt till vården. En utredning om hemmonitorering inleds nu i Region Kronoberg.

• Boka besök online. Kronobergare ska ges god överblick över tider och möjlighet att själva boka tid för besök online. Att behöva ringa in och sedan ha ett telefonväkteri för att inte missa när vårdcentralen ringer tillbaka ska vara undantag för de som inte vill boka online, inte regel för alla. Selektionen som idag sker vid telefonkontakt möjliggörs av det digitala diagnosstödet. Det minskar risken för felaktiga bokningar, som varit en erfarenhet vid införande av liknande system i Östergötland.

• Uppkopplad primärvård. Med ökad digital tillgång till laboratorier och specialistkompetens kan primärvården förbättra sina vårdflöden. Den enskilda läkaren på vårdcentralen ska enklare, digitalt kunna rådgöra med andra specialister för att underlätta diagnossättning och behandling. Bildremisser från primärvård till hudspecialister är ett exempel som införs under året, videovård är ett annat.

• Administrationen ska minska. Digitala kallelser och taligenkänning ska minska tiden medarbetare behöver lägga på administration. Vårdpersonal ska också få möjligheten att ha journalen med sig i vården, så de kan dokumentera direkt tillsammans med patienterna. Detta testas nu på flera avdelningar.

Köerna till vården ska kortas. Kronobergarnas skattepengar ska hanteras med varsamhet och ansvar. Modern teknik kan bättre tillvarata vårdens resurser och personal, samtidigt som vi kronobergare kan vara trygga i att vården finns där vi behöver den, när vi behöver den.

Mikael Johansson (M), Regionstyrelsens ordförande, Oliver Rosengren (M), ledamot i regionfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons